Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Nyílt tengeren süllyeszti el a Sao Paulo repülőgép-hordozót a brazil haditengerészet

Fotó: Vadászbombázók az amerikai haditengerészet Ronald Reagan nukleáris repülőgép-hordozójának fedélzetén a Japán-tenger dél-koreai felségvizein tartott dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlaton 2022. szeptember 26-án. MTI/EPA/YNA/Yonhap
Dél-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Marina Silva környezetvédelmi miniszter kifejezetten kérte, hogy ne ítéljék erre a sorsra a hajót, ám az illetékesek szerint nincs más választásuk.

A brazil haditengerészet szerdán közölte, miszerint az Atlanti-óceánon, az ország fennhatósága alá tartozó vizeken fogják elsüllyeszteni az 1960-as évekből származó, 32 ezer tonnás Sao Paulo repülőgép-hordozót.

Soron kívül A Vatikán szerint Ferenc pápa szombaton elhagyhatja a kórházat

A nyugdíjazott repülőgép-hordozót egy vontatóhajó szállította Európába, de nem jutott át a Gibraltári-szoroson, miután Törökország megtagadta a belépést, mondván, a hajó a tervezett leselejtezés miatt környezeti veszélyt jelent.

A Sao Paulo három hónapja lebeg a nyílt tengeren, ám fennáll a veszélye, hogy hamarosan magától is elsüllyed, ezért nem került vissza a brazil kikötőkbe, bár Marina Silva környezetvédelmi miniszter kifejezetten kérte, hogy ne ítéljék erre a sorsra a hajót.

A haditengerészet szerint a repülőgép-hordozó rossz állapota miatt egyszerűen nincs más választásuk, így 350 kilométerre a parttól fogják elsüllyeszteni, amely környezetvédelmi és egyéb biztonsági okokból a legideálisabb helyszín – számolt be a CNN.

A Clemenceau-osztályú hajó 1963 és 2000 között a francia haditengerészetnél szolgált, s akkoriban a Foch nevet viselte, majd Brazília megvásárolta, ekkor kapta meg a Sao Paulo nevet, fénykorában pedig 40 repülőgép szállítására is alkalmas volt.