Megtartotta első nyilvános ülését a NASA ufó-vizsgálóbizottsága

Fotó: Az amerikai lobogó és a NASA legújabb küldetésének zászlója az amerikai űrkutatási hivatalnak a floridai Cape Canaveralban működő Kennedy Űrközpontjában 2023. február 26-án. MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich
Világűr
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Dan Evans szerint több hónapos munka áll előttük, amit jelentősen megnehezít az, hogy a testület tagjai közül sokakat rendszeresen zaklatnak online, s ez további megbélyegzéshez vezet.

A NASA független ufó-vizsgálóbizottsága szerdán tartotta meg első nyilvános ülését, ahol a 16 fős, tudósokból és más szakértőkből álló testület négy órán át tanácskozott a rendelkezésre álló eredményeket illetően, július végén pedig egy részletesebb jelentés is várható.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

A bizottság elnöke, David Spergel elmondta, ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnia, hogy mi a legfőbb prioritásuk, akkor az az lenne, hogy „jó minőségű adatokra van szükségük”, ám az ufóészlelések többsége olyan eszközökkel történik, amelyeket nem erre terveztek.

Dan Evans, az amerikai űrügynökség egyik vezető tisztviselője szerint több hónapos munka áll előttük, amit jelentősen megnehezít az, hogy a testület tagjai közül sokakat rendszeresen zaklatnak online, s ez további megbélyegzéshez vezet, holott eddig sem volt egyszerű dolguk – írta az Al Jazeera.

Azt is kiemelte, miszerint a bizottságnak nem az a szerepe, hogy megfejtse az észlelések természetét, hanem az, hogy tervet készítsen a jövőbeli elemzésekhez, továbbá „a szigorú, bizonyítékokon alapuló megközelítés lehetővé teszi, hogy különválasszák a tényt a fikciótól”.

A Telex szerint mindez független a Pentagon saját kutatásától, s a januárban nyilvánosságra hozott éves jelentés alapján összesen 510 UAP-ról számolt be az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, vagyis az észlelések száma lényegesen nőtt a korábbi adatokhoz képest.