Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,27 Ft
Euró
381,85 Ft
Font
445,00 Ft
Bitcoin
43,286 $

Kiderült, mikor robban be a nyugdíjasbumm

Az elöregedő társadalom már régóta fennálló demográfiai probléma Magyarországon, ám a szakértők szerint később még rosszabb lesz a helyzet.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előrejelzései szerint 2035 és 2041 között robban az úgynevezett „nyugdíjasbumm”: a hat év alatt összesen egymillióan érik majd el a nyugdíjkorhatárt, ami jócskán megdobja a nyugellátásra jogosultak számát – írja a hirado.hu.

Hozzáteszik, az elöregedő társadalom már régóta fennálló demográfiai probléma, mivel a nyugdíjra jogosultakat egy olyan társadalom hivatott eltartani, ami fogyó tendenciát mutat. Az állam pedig már most alig bírja fenntartani az egyensúlyt, és a helyzet tovább romlik.

„2038-ra 500 ezerrel kevesebb lesz a népesség, mint most. A Ratkó-korszakban születettek nemrég mentek vagy épp most mennek nyugdíjba, és hamarosan követik őket az ő gyermekeik is. Az utánuk jövő generáció pedig szembesül egy igencsak komoly nehézséggel: egyre több a nyugdíjas, és egyre kevesebb, aki képes eltartani őket”

– mondta Ujszászi Zoltán, a Trimont Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetője.

A lap arra is kitér, a nyugdíjak összege nagyjából tudta követni a minimálbért: idén az átlag nyugdíj 208 ezer forint, ám ez az összeg közel sem a többség nyugdíját takarja. „A nyilvánosan elérhető adatok szerint az 500 ezer körüli, vagy a feletti nyugdíjak nagyon felhúzzák az átlagösszeget” – jegyezte meg a szakértő.

Majd azzal folytatta: „A valóságban sokkal több a 120 ezer körüli nyugdíj, sőt nagy számban vannak, akiknek 60 ezer forintból vagy az alatti összegből kell gazdálkodniuk havonta”. Ezáltal azt gondolja, nem árt tisztában lenni azzal, mennyi nyugdíjra is számíthatunk, s az öngondoskodást mihamarabb érdemes elkezdeni.