Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,008 $

Idén elkezdődhet Magyarország 80 milliárd forintos tengeri kikötőjének építése

Továbbra is folyamatosak a tárgyalások a trieszti óriásberuházás kapcsán.

...svg content...Trieszt, 2019. július 5. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Zeno D'Agostino, a kikötõ vezérigazgatója a trieszti kikötõben 2019. július 5-én. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A gazdasági szempontból fontos jelentőségű trieszti kikötő létesítését öt évvel ezelőtt jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, a szerződést pedig már 2019-ben aláírták az olasz belügyminiszterrel.

Jelen helyzet szerint az egyeztetések mostanra értek abba a szakaszba, hogy hamarosan, már ebben az évben megkezdődhessenek a földmunkák, így a partfelépítési és mederkotrási folyamatok – számolt be róla az Infostart. Soron kívül Verőcei halálos hajóbaleset: felvételek a kutatásról az eltűntek után

A projekt csaknem 200 millió euróból (hozzávetőlegesen 80 milliárd forint) valósul meg, ennek közel a negyedét, 45 millió eurót Olaszország biztosítja a munkálatokra, melyek között tengeri gát létesítése is szerepel. Annak kapcsán ugyanakkor nem közöltek részleteket, hogy a magyar állam pontosan mekkora összeggel száll be a beruházásba.

Ami viszont biztosnak tűnik, hogy az állam a terület üzemeltetési jogát is megvásárolta, annak átépítését pedig már tavaly jóváhagyták az olasz hatóságok. Azonban mivel a területen korábban olajfinomító üzemelt, így további mentesítési feladatok is szükségesek.

Szijjártó a kikötővel kapcsolatosan korábban azt közölte, hogy a magyarországi cégek várhatóan 2026-tól vehetik használatba exporttevékenység céljából. A külügyminiszter az infrastrukturális fejlesztések kapcsán hozzátette, a cél, hogy a magyar vállalatok 24 órán belül eljuthassanak közúton vagy vasúton a trieszti tengeri kijárathoz.