Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,633 $

Szijjártó Péter szerint más forrásokat is keresnek, de nem mondják fel az orosz gázszerződést

A külügyminiszter elmondása szerint az ellátás és az ár a két legfontosabb szempont.

...svg content...Fotó: MTI/Lakatos Péter
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

A vg.hu közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 2024-es Budapest LNG Summit-on beszélt a magyar gázstratégiáról, melynek kapcsán első körben hangsúlyozta, „az energia ellátása és az ára a két legfontosabb”.

A külügyminiszter hozzátette, az elmúlt években több kihívással is szembe kellett nézni, melyek bár nem az energiaszektorból érkeztek, mind „drámaian kihatott az ágazatra”.

Kiemelte, amikor híján vagyunk az energiának, mert ezen természetforrások drágává válnak, okosan és megfontoltan kell dönteni. Elmondása szerint tapasztalataik azt mutatják, hogy az energiaellátás ügyét túlpolitizálják, noha nem lenne szabad, ilyenkor ugyanis az energiaellátás biztonsága sérülhet.

Megjegyezte, „nekünk két dolog a legfontosabb: az ellátás biztonsága és a kedvező ár, ebben a sorrendben. Bármilyen más megfontolás nem szempont hazánk számára”. Szijjártó ennek kapcsán azt is hangsúlyozta, hogy a kormány nem hajlandó feladni bármilyen olyan kapcsolatot, „ami jó az ország energia ellátásának.

Kijelentette, „Magyarország számára a diverzifikálás azt jelenti, hogy keres még forrásokat a már meglévők mellé, így az orosz-magyar gázvásárlási szerződést sem fogja felmondani”. Elárulta azt is, hogy Magyarország meg fogja hosszabbítani az együttműködését a Shellel a horvátországi LNG-terminálon keresztüli földgáz beszerzésre.

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.