Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,23 Ft
Euró
391,35 Ft
Font
465,70 Ft
Bitcoin
64,563 $

Elkészült a világ legnagyobb magfúziós reaktora, de 15 évig még nem fogják beindítani

Döbbenetes összegbe került a megvalósítása, de még mindig nem lehet teljes a fejlesztők öröme.

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Technológia

Bense Róbert

Szerkesztő

A Nemzetközi Fúziósenergia-projekt (ITER) fúziós reaktora csaknem 28 milliárd dollárba került, és bár az utolsó mágnestekercse is a helyére került, maga a reaktor legkorábban majd csak 2039-ben fog beindulni.

Pietro Barabaschi, az ITER főigazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón aggodalmát fejezte ki a késedelmek miatt. A reaktor tesztjét eredetileg 2020-ra tervezték, ám nem csak ez, de az építésre szánt összeg is jelentősen eltér a korábbiaktól. Soron kívül Joe Biden hazugságokkal vádolja Donald Trumpot, és nem lép vissza

A világ legnagyobb magfúziós reaktora 35 ország – köztük az Európai Unió minden állama, Oroszország, Kína, India és az Egyesült Államok – együttműködésének eredménye, a finanszírozás azonban így sem elegendő mértékű, ezért a jelentős, 15 éves csúszás.

A tudósok már több mint 70 éve próbálják hasznosítani a magfúzió erejét. Natan Javlinszkij szovjet tudós 1958-ban tervezte meg az első plazmatárolót, de azóta sem sikerült olyan reaktort létrehozni, amely több energiát képes leadni, mint amennyit felvesz.

„Ami a magfúzió hatását illeti, nem szabad azt várni tőle, hogy megoldja az emberiség jelenlegi problémáit. Ez nem lenne bölcs dolog” – idézte Pietro Barabaschi főigazgató szavait a Live Science.

Gyurcsány Ferenc: Magyar Péter azt mondja, vagy ő, vagy senki

Gyurcsány Ferenc hosszú idő után ismét szóba hozta Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét, aki csak saját magukat látják ideális választásnak a kormány élére.

Már több mint 1 millió dollárt gyűjtöttek a Trump-merénylet áldozatának családjáért

A hős édesapa családja részére eddig összesen 1 millió dollár gyűlt össze, nem egész 24 óra alatt, ami óriási eredmény.

Kiderült, mesterlövészek voltak Donald Trump merénylője alatt

Egyre szürreálisabb, ami szombaton történt, már azt is tudni, hogy a 20 éves merénylő alatt a merénylet ideje alatt mesterlövészek tartózkodtak, akik a tömeget figyelték.