Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,14 Ft
Euró
393,13 Ft
Font
468,13 Ft
Bitcoin
66,369 $

Elképesztően sok telefonszámot szereztek meg az SMS-es csalók

Sajnos hazánkat is elérte pár nappal ezelőtt az a csalás, melyben csomagküldő szolgáltatók nevében küldenek értesítést az érintetteknek, akik az üzenetben található linkre kattintva egy olyan oldalt találnak, mely a háttérben feltelepít egy alkalmazást a készülékre, ezzel pedig minden adatunk láthatóvá válik a csalók számára.

...svg content...Fotó: Unsplash/Markus Spiske
Belföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A helyzet annyira komoly, hogy már a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat kibervédelmi intézete és a rendőrség is adott ki közleményt az üggyel kapcsolatban, pénteken pedig egy közös sajtótájékoztató keretein belül osztottál meg a legfrissebb fejleményeket.

Az is kiderült, hogy melyik alkalmazást akarja telepíteni az oldal: a FluBot nevű malware appról van szó, mely egy igen kifinomult kártevő, így a telepítést követően abszolút átveheti az irányítást készülékünk felett, tehát írhat helyettünk SMS-t, sőt hozzáfér az NFC és a Bluetooth használatához is. Soron kívül Ugrott a gyermekbántalmazó karateedző egyik legértékesebb díja

A csalás alapvető célja, hogy minél több készülékről minél több adatot szerezzenek meg, főként internetbankos belépési kódokat, valamint kriptovalutákhoz tartozó tárcák adatait. Halász Viktor, a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztály Felderítő Osztályának vezetője szerint eddig több százezer ilyen SMS-t kaphattak hazánkban a felhasználók.

Halász elmondta, hogy volt olyan jelzés is, miszerint egy áldozat készülékéről egyetlen nap alatt 1700 SMS-t küldtek ki, mely azért is problémás, mert ennek költsége sajnos az ő számláját terheli majd a szolgáltatónál. Azt is megosztotta, hogy kártérítésről egyelőre nem lehet beszélni, mivel az csak akkor valósulhat majd meg, ha sikerült elkapni az elkövetőket.

A szakember szerint ha óvatlanul mégis sikerült feltelepíteni az appot, akkor töltsük le a FluBot Malware Uninstall elnevezésű alkalmazást, telepítsük, kapcsoljuk ki készülékünkön a Wi-Fi és adatkapcsolatot, majd pedig kövessük az utasításokat, és távolítsuk el az alkalmazást a készülékről.

Amennyiben valamilyen okból kifolyólag a fenti módszerrel sem sikerült megmenteni a készüléket, érdemes a telefonban tárolt adatok összességéről egy biztonsági másolatot készíteni, majd pedig visszaállítani a készüléket, az eredeti gyári beállításokra.

Majkát sokkolták Azahriah szavai, a NER-ezést sem érti

Majka döbben áll Azahriah szavai előtt, aki igencsak éles kritikát fogalmazott meg vele szemben a Puzsér-pofont követően.