Elhunyt a csirke tikka masala feltalálója
A szakács 77 éves korában hunyt el, s nem kisebb dolog fűződik nevéhez, minthogy ő találta fel a világszerte ismert és kedvelt csirke tikka masalát.
Az Independent jelentése szerint 77 éves korában elhunyt Ali Ahmed Aslam séf, akinek nevéhez a népszerű és világszerte kedvelt csirke tikka masala feltalálása fűzhető. A séf halálhírét a glasgow-i Shish Mahal étterme jelentette be a hét elején.
Aslam temetésére december 20-án került sor a Glasgow-i központi mecsetben, ám azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy mi volt halálának oka. A néhai séf unokaöccse megosztotta, minden nap az éttermében ebédelt, ami az élete volt, s bár gyakorta készítettek neki curryt, jellemzően csirke tikka masalát fogyasztott.
Aslam egy 2009-es interjújában úgy nyilatkozott, a csirke tikka masala receptjét azután találta ki, hogy egy vendége arra panaszkodott, túl száraz a csirke tikka. Ekkor pattant ki az ötlet a fejéből: mi lenne, ha innentől kezdve szósszal készítenék el a fogást, oly módon, hogy joghurtot, tejszínt és fűszereket kevernek össze a tökéletes ízélmény és textúra elérése érdekében.
Nem sokkal később az étel számos más brit étteremben is népszerű lett, s egyre többen vették át a Pakisztánban született, majd fiatal fiúként Glasgow-ba költözött séf receptjét.
A Shish Mahal nevű éttermét 1964-ben nyitotta meg, s miután feltalálta a csirke tikka masalát, 2009-ben Mohammad Sarwar, Glasgow Central munkáspárti képviselője azt kérte, hogy a várost hivatalosan is ismerjék el a csirke tikka masala hazájának.