Egy friss tanulmány nem kevesebbet állít, mint hogy megtalálták a sokak életét megnehezítő elhízás okát.
Ha hihetünk az Obesity című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány eredményeinek, akkor az elhízás fő bűnösének nem más, mint a fruktóz tekinthető. Azonban ahogy azt az elhízással és fogyással kapcsolatos tanulmányok esetében már megszokhattuk, most sem minden fekete és fehér.
A fruktóz egy egyszerű cukor, vagy más néven gyümölcscukor, ami természetes módon megtalálható többek között a mézben, valamint különböző gyümölcsökben és zöldségekben is, tehát korántsem ez a legnagyobb kalóriaforrás, amelyet az ember jellemzően fogyaszt. A Coloradói Egyetem kutatója, Richard Johnson azonban úgy véli, a fruktóznak van egy másik mellékhatása is, nevezetesen növeli a vágyat, hogy többet és zsírosabb ételeket együnk.
A kutatás megállapítása szerint egy kiegyensúlyozott étrend, amely tartalmaz fruktóztartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, biztosan nem okoz problémát, ugyanis a gyümölcsökkel nehéz lesz túl sok fruktózt bevinni a szervezetbe, azonban más a helyzet a hozzáadott cukrot tartalmazó termékekkel.
Számos kockázata van az elhízásnak
Johnson és munkatársai tanulmányukban az elhízás számos különböző kockázati tényezőjének hatását vizsgálták, és azt találták, hogy a fruktóz anyagcseréje a szervezetben alacsonyabb ATP-szintet eredményez. Ez a vegyület nagy jelentőséggel bír a szervezetek anyagcseréje szempontjából.
NE HAGYD KI
Amikor az ATP szintje elég alacsony szintre csökken, a szervezet jelzi, hogy több „üzemanyagra” van szüksége. A mi „üzemanyagunk” a táplálék, így megfelelően alacsony ATP-szint esetén éhesnek érezzük magunkat.
Johnson szerint a fruktóz lehet a közös tényező számos hipotézisben és elméletben, amelyek az elhízáshoz vezető okokról szólnak, ugyanis a fruktóz elősegíti, hogy anyagcserénk „üres tank” üzemmódba kapcsoljon, ami miatt elveszítjük az étvágyunk feletti kontrollt, és zsíros ételek után sóvárgunk. Ez a folyamat akkor is beindul, amikor a szervezetnek még vannak energiatartalékai a már elraktározott zsírban.
A fruktóznak a szervezet anyagcseréjében betöltött szerepével kapcsolatos eddigi kutatások nagy része állatkísérleteken alapult, ezért Johnson csapata elismeri, hogy még sok munka áll előttük, amíg pontosan megismerhetjük az elhízás okának összes kulcsfontosságú tényezőjét.