Elhízást idézhet elő a terményeknél használt növényvédő szer
Bekerülhet az élelmiszerekbe, és kóros elhízáshoz vezethet az anyagcsere megváltoztatásával egy növényvédelemben használt vegyszer.
Az EU-ban 2020 eleje óta tiltott klórpirifosz nevű növényvédő szer jelenti a legnagyobb problémát. A kanadai McMaster Egyetem kutatói 34 gyakran használt rovar- és gyomirtó szer hatását vizsgálták egerek barna zsírszövetére, majd kiderítették, hogy a klórpirifosz lelassította a kalóriák égetését – írta a MedicalXpress portál.
„A barna zsír a test kályhája, elégeti a kalóriákat, szemben a normális zsírszövettel, ami tárolja. Hőt termel és megakadályozza, hogy a normális fehér zsírként rakódjanak le a kalóriák. Már tudjuk, hogy a barna zsírszövet hidegben aktiválódik vagy amikor eszünk” – mondta a kutatás főszerzője, Gregory Steinberg.
A szakember úgy gondolja, a klórpirifosz csak napi 40 kalória elégetését gátolja a barna zsírszövetben, az már elindítja az elhízás kialakulását.
Steinberg elmondta, korábbi kutatások több környezetben előforduló toxint kötöttek az emberek és állatok elhízásához, de az ő kutatásuk az első, amely kimutatta, hogy ezt nem a táplálékbevitel, hanem az anyagcserére gyakorolt hatás okozza.
Bár az anyag emberre gyakorolt hatásáról nem készült vizsgálat, ám az eredmény közegészségügyi jelentősége ettől igen nagy és a tiltott növényvédő szerek úgy kerülhetők el, ha a vásárló az importzöldség helyett helyi termékeket választja.