Életveszélyes vegyszerekkel szennyezik az élelmiszerek csomagolásait
Az úgynevezett perfluor-alkilok (PFA-k) magas koncentrációját fedezték fel bizonyos gyorséttermekben használt csomagolásoknál.
A perfluor-alkil anyagok (PFA-k) nagy családja több ezer mesterségesen előállított vegyi anyagot foglal magában, amelyeket a társadalom széles körben használ, és amelyek már a környezetben is jelen vannak – olvasható az EU vegyi anyagokkal foglalkozó ügynökségének jelentésében.
A PFA-k szén-fluor kötést tartalmaznak, amely az egyik legerősebb kémiai kötésnek számít a szerves kémiában: mind a használat során, mind a környezetbe kerülve ellenállók a lebomlással szemben.
A környezetbe jutó PFA-k többnyire könnyen szállítódnak nagy távolságra a kibocsátás helyétől, miközben gyakran megfigyelhető a talajvíz, a felszíni vizek és a talaj PFA-val való szennyeződése is.
A Consumer Reports legújabb vizsgálata alapján a legmagasabb PFAS-szintet a Nathan’s Famous, a Cava, az Arby’s, a Burger King, a Chick-fil-A, a Stop & Shop és a Sweetgreen élelmiszercsomagolásaiban találták.
Az ember által előállított vegyi anyagok károsíthatják az immunrendszert és csökkenthetik az ember ellenálló képességét a fertőző betegségekkel szemben, tehát extrém módon toxikusak, amit több kutatás is megerősített.
A PFA-k az élelmiszercsomagolásokon kívül rengeteg más termékben is fellelhetőek, legyen szó éppen tapadásmentes főzőedényekről, fertőzésálló műtéti köpenyekről, drapériákról, okostelefonokról vagy alacsony károsanyag-kibocsátású járművekről.