Ismét növekedésnek indultak az élelmiszerárak, mutatjuk, mi drágult a leginkább
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete által közzétett jelentés szerint jelentős áremelkedés tapasztalható a világpiacon, különösen a növényi olaj, a hús és a gabona esetében.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének legfrissebb adatai szerint az előző két hónapban fordulat állt be az élelmiszerárak alakulásában, és már jelentős drágulás tapasztalható számos termék esetében a globális piacokon.
A szervezet szerint márciusban és áprilisban is drágultak az alapvető élelmiszerek, köztük a növényi olajok, a gabonafélék és a húsáruk. A növényi olajak ára 13%-kal emelkedett az elmúlt két hónapban, míg a gabonáké 1%-kal nőtt ugyanebben az időszakban.
A gabona drágulását Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója azzal indokolta, hogy erre az időszakra már kiürülnek a gabonaraktárak, az eddigi alacsony árak pedig nagyrészt a tavalyi jó termésnek voltak köszönhetők.
A hústermékek közül a baromfihús ára emelkedett leginkább, ami a szakértők szerint a madárinfluenza járvány következménye lehet. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest a csirkemell ára 11%-kal, a sertéscombé pedig 18%-kal emelkedett.
Raskó György agrárközgazdász 4-5%-os további drágulást prognosztizál a következő időszakra, azonban úgy véli, hogy ennek nagy részét a gyártók és a kereskedők vállalják majd magukra, így a kiskereskedelmi árakban csak kisebb mértékű emelkedés várható. A szakértő mindezt azzal indokolta, hogy jelenleg alacsony szinten van a vásárlóerő, és amíg ez nem változik, addig a kiskereskedelmi árak sem valószínű, hogy emelkedni fognak.