Egyes élelmiszerek nagyobb mennyiségben tartalmaznak egészségre káros örökvegyszereket
A tanulmányban 3000 várandós nőt vizsgáltak, az eredmények pedig rámutattak arra, hogy egyes élelmiszerek aggasztóan növelhetik az örökvegyszerek szintjét a vérplazmában és az anyatejben.
Egy új kutatás szerint a kávé és a fehér rizs fokozott szennyezettsége különösen aggasztó, mivel ezek népszerű élelmiszereknek számítanak. Emellett egyértelmű kapcsolatot találtak a vörös húsok fogyasztása és az egyik legveszélyesebb örökvegyszer, a PFOS magasabb szintje között – írják a beszámolóban. A téma kapcsán Megan Romano, a tanulmány vezető szerzője és a Dartmouth Egyetem munkatársa elmondta: az eredmények egyértelműen a környezetvédelmi felelősségvállalás szükségességét mutatják.
Emellett azt is, hogy a PFAS vegyületeket távol kell tartani a környezettől és az élelmiszerlánctól. Itt érdemes hozzátenni: a PFAS (per- és polifluoralkil vegyületek) egyike annak a több mint 16 ezer vegyületnek, amelyeket víz-, folt- és hőálló termékek gyártásához használnak. Ezeket gyakran „örökvegyszereknek” nevezik, mivel hosszú távon fennmaradnak a környezetben, és felhalmozódnak az emberi szervezetben.
A kutatások olyan komoly egészségügyi problémákkal hozták őket összefüggésbe, mint a rák, a születési rendellenességek, a májbetegség, a pajzsmirigybetegség és a férfimeddőség. Felmerülhet ugyanakkor a kérdés: hogyan kerülnek a kávéba és a rizsbe örökvegyszerek? Bár a szabályozások főként a vízszennyezés csökkentésére összpontosítanak, a PFAS vegyületek elsősorban élelmiszerek révén kerülnek be az emberi szervezetbe. A fehér rizs esetében a szennyeződés származhat a talajból vagy mezőgazdasági öntözővízből – magyarázzák.
Sürgősen minimalizálni kell az örökvegyszerek jelenlétét
De a tapadásmentes edények is gyakran tartalmaznak ilyen vegyületeket, illetve a főzéshez használt víz szintén a szennyezés forrása lehet. Az Origo a The Business Standard cikke alapján azt írja, a tanulmány magasabb PFAS-szintet mutatott ki a házi csirkék tojásaiban is, ami a kutatók szerint arra vezethető vissza, hogy a szárnyasokat ételmaradékokkal táplálták. Továbbá az is hozzájárulhat a szennyezéshez, ha a gazdák szennyvíziszapot használnak trágyázáshoz, ez ugyanis bekerülhet az állatok takarmányába – részletezik.
A kávé esetében a kutatók szerint a szennyezés eredhet a kávészemekből, a talajból, vagy a főzővízből. A kutatásban végül kiemelik: sürgősen minimalizálni kell az örökvegyszerek jelenlétét, mert egyre több egészségügyi problémát okozhatnak a jövőben, és a környezetet is jelentősen terhelhetik. A témával egyébként már számos korábbi cikkünkben foglalkoztunk. Például ebben a cikkben arról írtunk, hogy egyre több az örökvegyszer a csapvízben és az ásványvízben is.
Több kontinensről is érkeztek minták, az eredmények letaglózták a kutatókat. „Bár az örökvegyszerek jelenlegi szintje a legtöbb vízmintában nem jelent komoly egészségügyi problémát, a folyamatos ellenőrzés és szabályozás elengedhetetlen a közegészség védelme érdekében” – áll az értékelésben. De egy másik tanulmány által arra is fény derült, hogy az alvásunkat is tönkreteszik az örökvegyszerek. Hosszú távon pedig a rossz alvás olyan betegségekkel hozható összefüggésbe, mint az idegrendszeri problémák, a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór.