Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Egyes élelmiszerek nagyobb mennyiségben tartalmaznak egészségre káros örökvegyszereket

Egyes élelmiszerek nagyobb mennyiségben tartalmaznak egészségre káros örökvegyszereket

Egyes élelmiszerek nagyobb mennyiségben tartalmaznak egészségre káros örökvegyszereket
Fotó: Pixabay

A tanulmányban 3000 várandós nőt vizsgáltak, az eredmények pedig rámutattak arra, hogy egyes élelmiszerek aggasztóan növelhetik az örökvegyszerek szintjét a vérplazmában és az anyatejben.

Egy új kutatás szerint a kávé és a fehér rizs fokozott szennyezettsége különösen aggasztó, mivel ezek népszerű élelmiszereknek számítanak. Emellett egyértelmű kapcsolatot találtak a vörös húsok fogyasztása és az egyik legveszélyesebb örökvegyszer, a PFOS magasabb szintje között – írják a beszámolóban. A téma kapcsán Megan Romano, a tanulmány vezető szerzője és a Dartmouth Egyetem munkatársa elmondta: az eredmények egyértelműen a környezetvédelmi felelősségvállalás szükségességét mutatják.

Emellett azt is, hogy a PFAS vegyületeket távol kell tartani a környezettől és az élelmiszerlánctól. Itt érdemes hozzátenni: a PFAS (per- és polifluoralkil vegyületek) egyike annak a több mint 16 ezer vegyületnek, amelyeket víz-, folt- és hőálló termékek gyártásához használnak. Ezeket gyakran „örökvegyszereknek” nevezik, mivel hosszú távon fennmaradnak a környezetben, és felhalmozódnak az emberi szervezetben.  

A kutatások olyan komoly egészségügyi problémákkal hozták őket összefüggésbe, mint a rák, a születési rendellenességek, a májbetegség, a pajzsmirigybetegség és a férfimeddőség. Felmerülhet ugyanakkor a kérdés: hogyan kerülnek a kávéba és a rizsbe örökvegyszerek? Bár a szabályozások főként a vízszennyezés csökkentésére összpontosítanak, a PFAS vegyületek elsősorban élelmiszerek révén kerülnek be az emberi szervezetbe. A fehér rizs esetében a szennyeződés származhat a talajból vagy mezőgazdasági öntözővízből – magyarázzák.

Sürgősen minimalizálni kell az örökvegyszerek jelenlétét

De a tapadásmentes edények is gyakran tartalmaznak ilyen vegyületeket, illetve a főzéshez használt víz szintén a szennyezés forrása lehet. Az Origo a The Business Standard cikke alapján azt írja, a tanulmány magasabb PFAS-szintet mutatott ki a házi csirkék tojásaiban is, ami a kutatók szerint arra vezethető vissza, hogy a szárnyasokat ételmaradékokkal táplálták. Továbbá az is hozzájárulhat a szennyezéshez, ha a gazdák szennyvíziszapot használnak trágyázáshoz, ez ugyanis bekerülhet az állatok takarmányába – részletezik.

A kávé esetében a kutatók szerint a szennyezés eredhet a kávészemekből, a talajból, vagy a főzővízből. A kutatásban végül kiemelik: sürgősen minimalizálni kell az örökvegyszerek jelenlétét, mert egyre több egészségügyi problémát okozhatnak a jövőben, és a környezetet is jelentősen terhelhetik. A témával egyébként már számos korábbi cikkünkben foglalkoztunk. Például ebben a cikkben arról írtunk, hogy egyre több az örökvegyszer a csapvízben és az ásványvízben is.

Több kontinensről is érkeztek minták, az eredmények letaglózták a kutatókat. „Bár az örökvegyszerek jelenlegi szintje a legtöbb vízmintában nem jelent komoly egészségügyi problémát, a folyamatos ellenőrzés és szabályozás elengedhetetlen a közegészség védelme érdekében” – áll az értékelésben. De egy másik tanulmány által arra is fény derült, hogy az alvásunkat is tönkreteszik az örökvegyszerek. Hosszú távon pedig a rossz alvás olyan betegségekkel hozható összefüggésbe, mint az idegrendszeri problémák, a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór.