Elképesztő módon drágultak az élelmiszerek hazánkban

Fotó: Unsplash/Sven Scheuermeier
not image

Takács Petra

2022. január 15. - 10:35

Az élelmiszerárak olyan mértékben emelkedtek hazánkban, hogy a tavalyi év végére volt olyan élelmiszer is, aminek az átlagára egyetlen hónap alatt 26 százalékkal növekedett.

Mivel az infláció a vártaknak megfelelően nem csökkent 2021 decemberében, így a KSH legfrissebb statisztikája szerint az éves áremelkedés 7,4 százalékos volt 2020–2021 decembere között. Ennek ellenére akadtak olyan termékek is, amiknek az ára ezen érték sokszorosával emelkedett – derül ki a Pénzcentrum cikkéből.

2021 decemberében a legjobban dráguló termék a napraforgó-étolaj volt, melynek ára egy év alatt 28,7 százalékkal nőtt. A sorban a második a szétnyitható konyhaasztal volt 27,7 százalékkal, a harmadik helyen pedig a 95-ös benzin áll 27,6 százalékkal.

Továbbá a leginkább dráguló termékek listáján ott áll még a tejes margarin, az akácméz, az uborka, a finomliszt, a rétesliszt, a kései burgonya, a műbőr női szandál is, melyek ára mindegyik esetében 23 százalékkal vagy afölött emelkedett. Ez azt jelenti, hogy az említett termékek árnövekedése több mint 3-szor akkora volt, mint az átlagos infláció mértéke.

Vigyázzon, ha vásárolt az Auchanban! Ezeket a termékeket hívták vissza

A 10 legjobban dráguló terméken felül még további 20 százalékkal nőtt a gázolaj, olajtöltésű villamos radiátor, fehér kenyér, illetve a babakocsi ára is. 2021. november és december között az egy hónap alatt leginkább dráguló termékek közé az uborka, a 1,5 százalékos ESL tej, a 12 százalékos tejföl, a paradicsom, és a 80 százalékos zsírtartalmú vaj tartozott.