Az elektromos cigaretta sem segít a leszokásban?

Fotó: Unsplash/Andres Siimon
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 25. - 04:59

Egyes tanulmányok szerint az e-cigarettára való áttérés segíthet a dohányosoknak távol maradni a hagyományos cigarettától, amely égetésekor általában több káros vegyi anyagot tartalmaz. Egy új kutatás azonban éppen az ellenkező hatást mutatja.

Nemzeti Drogfogyasztási Intézet és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának Dohánytermékekkel Foglalkozó Központja által végzett tanulmány adatai szerint a dohányzásról leszokó és a dohányzás más formájára áttérő emberek egy évvel később 8,5 százalékponttal nagyobb valószínűséggel tértek vissza a hagyományos cigarettához, mint azok, akik teljesen leszoktak.

A kutatók két éven át követték a 2013 és 2015 között azonosított 13 604 dohányost, akiket a résztvevők 12 különböző dohánytermék – például szivar, pipák és vízipipa – használatáról töltöttek ki kérdőíveket.

„Ez az első olyan tanulmány, amely mélyrehatóan megvizsgálja, hogy a kevésbé káros nikotinforrásra való átállás hosszú távon fenntartható-e anélkül, hogy visszatérnének a cigarettára“

– mondta a tanulmány szerzője, Dr. John Pierce, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i Egyetem családorvosi és közegészségügyi tanszékének emeritus professzora a közleményben.

Hozzátette, hogy nem találtak bizonyítékot arra, hogy a az e-cigarettára való áttérés a cigarettázásról való leszokás járható útja lenne, ugyanis ebben az esetben „az e-cigarettára áttérőknél sokkal kisebb arányban kellene visszaesniük a cigarettázáshoz“ – írja a The Charlotte Observer

Az összes dohánytermékről leszokók közül 50 százalékuk sikeresen távol tudott maradni a hagyományos cigarettától a kutatókkal egy évvel később végzett második nyomon követésig.

Azok közül azonban, akik kezdetben leszoktak, majd más módszerre, például e-cigarettára váltottak, kevesebben (41,5%) tudtak tartózkodni a rendszeres cigarettához való visszatéréstől. Ezek a felnőttek nagyobb valószínűséggel voltak fehérek, magasabb jövedelműek és dohányfüggők – állapították meg a kutatók.

Valószínűbb volt az is, hogy az e-cigarettát a hagyományos cigaretták egészségesebb alternatívájának tekintették.

Az új tanulmány kutatói szerint szükség van egy harmadik nyomon követési felmérésre, hogy jobban megértsük, hogy a hagyományos cigarettáról az e-cigarettára és vissza váltás „a krónikus leszokás és a cigarettázás visszaesésének mintája, vagy ez a sikeres leszokás felé vezető út része“.