Ezzel az elektromos autóval kriptovalutát bányászhatunk, miközben újratöltjük

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. július 24. - 13:28

Egy egészen speciális elektromos járgányt alkotott meg az egyik kanadai startup, előzetes terveik szerint a kocsi képes lesz kriptovalutát előállítani, miközben újrapumpáljuk energiával.

Rengeteg gyártó szeretne átállni az elektromos technológiára, és bár egyelőre úgy tűnik, drága mulatságnak számít, vannak vevők, akik hajlandóak óriási felárat fizetni a zöld megoldásért cserébe.

A kanadai Daymak vállalat vezérigazgatója, Aldo Baoicchi a Wired magazinnak adott interjújában elmondta, komoly célokat szeretnének megvalósítani a 2023-as Spiritus névre keresztelt autójukkal, amelyekből állítólag júniusra már több száz darabot értékesítettek.

Az előrendelések jelenleg 350 millió dollárra rúgnak, ami nem véletlen, hiszen a cég bejelentette, hogy kriptovalutával is ki lehet fizetni a gépkocsikat – dogecoint, ethereumot és cardanót is elfogadnak a járművekért cserébe.

Baiocchi szerint a kriptovalutáké a jövő, ezért az elektromos autót is úgy fogják megalkotni, hogy miközben a sofőr éppen újratölti, nekiáll bányászni a virtuális tokeneket. Mindezt a fedélzeti számítógép segítségével érnék el, amit korszerű processzorral és GPU-val látnának el, így könnyen lehetne vele kriptovalutákat termelni.

Eddig az Nvidiában látnak potenciált, ezért felkérték őket, hogy segítsenek a technológia megtervezésében és kifejlesztésében. A Daymak vezérigazgatója úgy gondolja, az Egyesült Államokban gond nélkül piacra dobhatják majd az ilyen autókat, külföldön azonban problémássá válhat a helyzet, hiszen az Európai Unió egyelőre még nem engedélyezte az ilyesfajta gépjárművek forgalomba hozatalát.