Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,80 Ft
Euró
390,74 Ft
Font
464,18 Ft
Bitcoin
63,952 $

Az Eiffel-torony dolgozói hétfőn sztrájkba lépnek, látogatni sem lehet a nevezetességet

Az Eiffel-torony dolgozói bejelentették, hétfőn ismét sztrájkba lépnek, hogy tiltakozzanak a műemlék pénzügyi gazdálkodása ellen.

...svg content...Fotó: Unsplash/Anthony DELANOIX
Európa
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A sztrájk annak nyomán került bejelentése, hogy több szakszervezet is bírálta a torony üzemeltetőjét, a Sete-et üzleti modellje miatt, mely szerintük a jövőbeli látogatószámok túlzó becslésén és az építési költségek alulbecslésén alapul. Két hónapon belül másodszor kerül sor sztrájkra, ami miatt le kell zárni a nevezetességet, és a belépőjegyeket előzetesen megvásárolt turistáknak várniuk kell, míg vége a munkabeszüntetésnek.

A CGT szakszervezeti küldöttje, Stéphane Dieu a France Info rádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott a hétfői sztrájk kapcsán: Soron kívül Lázár János reagált az üdítős betiltós sztorira: „Kamu”

„A látogatók valószínűleg most szenvednek, amit nagyon sajnálunk, de ez az egész azért van, hogy a jövőben a legjobb minőséget garantáljuk a látogatók számára.”

Párizs városa évi 16 millió euróról évi 50 millió euróra emeli a torony engedélyezési díját, amit azonban a szakszervezetek szerint a költségvetés már nem bír el. Kiemelték a koronavírus-járvány alatti időszakot, amikor jelentősen csökkent a bevétel és a látogatószám is látványosan bezuhant. A CGT és a FO szakszervezetek a döntés nyomán közös nyilatkozatban szólították fel Párizs városát, hogy „legyen észszerű a pénzügyi követelésekkel, hogy biztosítsa a műemlék és az azt üzemeltető cég fennmaradását”.

Máris megkezdődtek a minimálbér emeléséről szóló egyeztetések - ennyi lehet az emelés mértéke

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint a munkáltatók többsége támogatná a 10 százalékos minimálbér-emelést 2025-re.