Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
371,98 Ft
Euró
398,34 Ft
Font
471,86 Ft
Bitcoin
66,633 $

Már éhségsztrájkba kezdtek Szerbiában a választások miatt, csalásokról beszélnek

A szerbiai választások igencsak nagy sajtóvisszhangot váltottak ki, egyesek éhségsztrájkba kezdtek.

...svg content...Fotó: Szerb ellenzéki tüntetők tiltakoznak a választási bizottság belgrádi székháza előtt 2023. december 18-án, egy nappal az előrehozott választások után. Az ellenzéki vezetők szerint választási csalás történt az előrehozott parlamenti, vajdasági tartományi és önkormányzati választásokon Szerbiában, ezért a belgrádi önkormányzati választások megismétlését követelik. Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök előző esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy az országos, a tartományi és a belgrádi önkormányzati választást is a kormányzó Szerb Haladó Párt nyerte meg. MTI/AP/Darko Vojinovic
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Esti tiltakozásokkal és éhségsztrájkkal igyekszik elérni a december 17-i választásokon alulmaradt baloldali szerbiai ellenzék, hogy megismételjék a voksolást, és kivizsgálják az állítólagos választási csalásokat Szerbiában, közben a jobboldali, rosszul teljesítő pártok egyes vezetői lemondtak.

A múlt vasárnap Szerbiában előrehozott parlamenti, tartományi és 65, közép- és dél-szerbiai városban – ideértve Belgrádot is – önkormányzati választást tartottak. Az előzetes eredmények szerint a voksolást mindenhol a Szerb Haladó Párt Szerbia nem állhat meg nevű listája nyerte meg. Végleges eredmények a leghamarabb január elején várhatók, néhány szavazóhelyen ugyanis az ott tapasztalt szabálytalanságok miatt december 30-án megismétlik a voksolást. Soron kívül Fideszes önkormányzati képviselő az egyik áldozat, akit halálos áramütést ért meggyszedés közben

A baloldali összefogás Szerbia az erőszak ellen nevű listájának képviselői szerint számos helyen történt csalás és szavazatlopás, de a leghangosabban ennek a véleményüknek a szerb fővárosban adtak hangot, ahol úgy vélik, nem a kormányzó párt, hanem az ellenzéki tömörülés szerzett több szavazatot.

A hivatalos előzetes eredmények

A hivatalos előzetes eredmények szerint Belgrádban a Szerbia nem állhat meg nevű lista a voksok 39,35 százalékát, míg a Szerbia az erőszak ellen lista a 34,26 százalékát kapta. A mérleg nyelve egy pártfüggetlen civilekből alakult lista lehet, amely a Mi – A nép egy hangja nevet viseli, ám a listavezető közölte, nem kívánja egyik oldalt sem támogatni, inkább úgy véli, az egész választási folyamatot kellene megismételni Belgrádban.

Az állítólagos választási csalások felderítéséig az országos választási bizottság elé minden nap tiltakozást szervez a baloldali ellenzék, amelynek néhány vezetője éhségsztrájkba is kezdett. Marinika Tepic, a tömörülés legismertebb politikusa hétfő óta nem evett, már rendszeres infúziós kezelésre szorul, néhány társa csak később csatlakozott hozzá, ők nincsenek még orvosi felügyelet alatt.

A jobboldali ellenzéki pártok máshogyan kezelik a bukást. A Dveri Mozgalom vezetője, Bosko Obradovic és a Néppárt elnöke, Vuk Jeremic – korábbi szerbiai külügyminiszter – lemondott a pártelnökségről szombaton. Mindkét politikus azzal indokolta lemondását, hogy pártja sikertelenségéért ő felelős, ezért felelősségteljes döntést hoz, és lemond.

A lemondást már a választás éjszakáján a kisebbik kormánypárt, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke, Ivica Dacic is említette, ő azonban egyelőre erről nem hozott hivatalos döntést. A választás végleges eredményeinek közlését követően a parlamentnek 30 napon belül kell megalakulnia, azt követően pedig 90 napon belül meg kell alakulnia a kormánynak is. A kormánykoalíciót a várakozások szerint továbbra is – ahogyan 2014 óta folyamatosan – a Szerb Haladó Párt, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség alkotja majd.

(MTI)

Ilyen szabályok mellett kerül sor a Biden-Trump vitára

Egyre több információ lát napvilágot a közelgő vitáról.