Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
368,21 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
457,49 Ft
Bitcoin
66,631 $

Az együttműködő rabok rövidesen enyhébb besorolást érhetnek el a börtönben

Együttműködő magatartással enyhébb besorolást érhetnek el a rabok Magyarországon.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Bűnügy

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) közölte az MTI-vel, hogy márciustól kezdődően innovatív, kreditalapú kategóriarendszer határozza meg a szabadságvesztés büntetések végrehajtási rendjét, így a rabok együttműködő magatartásukkal enyhébb besorolást érhetnek el.

Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője az intézkedés kapcsán elmondta, korábban a három végrehajtási fokozathoz (fegyház, börtön, fogház) három-három úgynevezett végrehajtási rezsim (szigorúbb, általános, enyhébb) kapcsolódott. Soron kívül Kiürítettek egy budapesti általános iskolát, 30-35 gyereket vittek kórházba

Mivel azonban módosult a büntetés-végrehajtási kódex, március 1-jétől ezt ötfokozatú besorolási rendszer: az I. kategória a legenyhébb, az V. kategória a legszigorúbb. Az egyes kategóriákban eltérő az elítélt elkülönítése, őrzése, felügyelete és ellenőrzése, intézeten belüli mozgása, életrendje, a kapcsolattartási formák gyakorisága és mértéke, a személyes szükségleteire fordítható összeg, valamint a szabad levegőn tartózkodásának helyszíne és rendje, továbbá a magánál tartható tárgyak köre is.

Az új rendszer lényege, hogy a fogvatartott kreditpontokat tud szerezni a többi között azzal, ha részt vesz az intézetek által szervezett oktatásban, reintegrációs – például mentálhigiénés, képességfejlesztő, művészetterápiás – programokban, vagy munkát vállal. Amennyiben pedig a fogvatartott magatartása és együttműködési készsége az elvártaknak megfelel, úgy alacsonyabb kategóriába kerülhet, és több kedvezményben részesülhet.

Hangsúlyozta, az új rendszerben a büntető ítélet részeként megmaradnak az eddigi végrehajtási fokozatok, de azok csak az elítéltek kezdeti besorolásának kereteit határozzák meg. A büntetés-végrehajtási szervezet a saját besorolási és elkülönítési szempontrendszerét érvényesíti, mely figyelembe veszi az elítélt kriminológiai jellemzőit, visszaesési és fogvatartási kockázatát, az elkövetett bűncselekmény társadalomra való veszélyességét, az elkövető magatartását, együttműködési készségét, reintegrációs hajlandóságát.

Májusban újabb területen lesz fizetős a parkolás Budapesten

A Sashegyen április 2-től kell fizetni a parkolásért, míg Zuglóban május elejétől indul a próbaüzem, amit rövidesen a fizetős üzem követ majd.