Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,97 Ft
Euró
388,58 Ft
Font
454,94 Ft
Bitcoin
51,689 $

Európa-szerte egyre nagyobb gondot okoz a pénzhamisítás

Csak Németországban 56 600 hamis bankót vontak ki a forgalomból.

Fotó: unsplash | illusztráció
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A szabad valutaáramlás miatt az egész kontinensen találkozhatunk hamis euróval, mint arról Németország központi bankja, a Bundesbank beszámolt, csak tavaly 5,1 millió eurónyit kellett kivonni a forgalomból, ami 90%-os névérték-növekedést jelent a 2022-es adatokhoz viszonyítva – írja a Portfolio.

Habár a tendencia jelentős romlást mutat, a 2015-ös csúcs még meglehetősen távolinak tűnik, akkor 95 400 hamis bankjegyet foglaltak le a németeknél. Burkhard Balz, a Bundesbank igazgatótanácsának tagja a mostani növekedést is néhány nagyobb csalásnak tulajdonította. Soron kívül Valaki megnyerte az Ötöslottó rekordnyereményét, itt vannak a milliárdokat érő nyerőszámok

Ezek alapján leginkább a nagyobb értékű bankjegyeket próbálták meg hamisítani. Balz ugyanakkor kiemelte, hogy továbbra is alacsony a kockázata annak, hogy ilyen bankókba fussanak bele az átlag készpénzhasználók, a Bundesbank szerint ugyanis tízezer lakosra mindössze hét hamis bankjegy jut Németországban.

A németeknél továbbra is a készpénz a legnépszerűbb, a vásárlások közel 60%-a ezekkel történik. A Bundesbank tanácsai szerint szemrevételezéssel és tapintással is kiszűrhetők a hamis bankók, melyeken holografikus elemek és vízjel jelzik a valódiságot, amik a bankjegy megdöntésére megváltoznak.