Dollár
388,76 Ft
Euró
409,67 Ft
Font
477,85 Ft
Bitcoin
16,996 $

Az Egyesült Királyság szankciókat jelentett be az orosz megszállás alatt álló ukrán területeken tartott “népszavazások” miatt

Emberek voksolnak az Ukrajna orosz megszállás alatt álló régióinak Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazáson egy luhanszki szabadtéri szavazóhelyiségben 2022. szeptember 24-én. A referendum szeptember 23-tól 27-ig tart a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, valamint Herszon és Zaporizzsja ukrán megyék hovatartozásáról. MTI/EPA
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 26. - 18:39

Az Egyesült Királyság által “látszat-népszavazásnak” minősített események miatt szankciókat vezetnek be Oroszországgal szemben, mivel a megtartott “népszavazások” illegális rendszerben működtek.

A Guardian értesülései szerint az Egyesült Királyság egy új szankciócsomagot jelentett be Oroszországgal szemben, válaszul a jelenleg orosz megszállás alatt álló ukrán területeken megtartott “népszavazásokra”.

Soron kívül Orbán: akik háborúpártiak, azok mindig újabb szankciókat követelnek

Az Egyesült Királyság a hétfőn bejelentett szankciócsomagjában összesen 92 szankciót vezet be, a négy ukrajnai területen zajló “népszavazások” mögött álló személyek ellen, továbbá azon magánszemélyek ellen, akik még mindig támogatják Putyin véres ukrajnai háborúját.

A “népszavazások” miatt szankcionált 33 tisztviselő között szerepel Szergej Jeliszejev, a nemrég a Kreml által beiktatott “herszoni kormány vezetője”; Ivan Kusov, az önhatalmúlag kikiáltott “Luhanszki Népköztársaság” oktatási és tudományos minisztere; valamint Jevheny Baljckij, a jelenleg orosz megszállás alatt álló Zaporizzsja állítólagos “kormányfője”.

A brit kormány továbbá szankciókat vetett ki az összesen 6,3 milliárd fontos nettó vagyonnal rendelkező oligarchákra, köztük az “orosz ingatlanosok királyaira”, God Nisanovra és Zarak Iljevre; továbbá az orosz állami szervezetek igazgatósági tagjaira.

James Cleverly brit külügyminiszter pedig egyértelművé tette az Egyesült Királyság álláspontját a jelenleg orosz megszállás alatt álló ukrajnai területeken tartott “népszavazásokról”, s leszögezte, ezek a látszat-népszavazások nyilvánvalóan nem tisztességesek és szabadok, éppen ezért soha nem is fogják elismerni azok eredményeit. Hangsúlyozta, egyértelműen az erőszak, a megfélemlítés, a kínzás és az erőszakos deportálások mintáját követik Ukrajna azon területein, melyeket Oroszország elfoglalt.