A szélcsend, a magas gázárak és a tűzveszély miatt összeomlás szélén áll a brit áramhálózat

Fotó: Unsplash/Matthew Henry
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 18. - 11:40

Az Egyesült Királyság nincs egyedül az energiagazdálkodási gondokkal, Európában a növekvő gázárak miatt emelkednek az energiaszámlák. Ez utóbbiakat az okozta, hogy az EU gáztározói továbbra is alultöltöttek, mivel a norvég és oroszországi szállítások csökkenő ütemben érkeznek, és az ázsiai országok felvásárolják a rendelkezésre álló LNG-szállítmányok nagy részét.

A brit villamosenergia-hálózat az egyik legkeményebb kihívással néz szembe ezen a télen, mivel számos energiatermelő forrás kiesik, és csak nagyon korlátozott tartalékkal rendelkezik ezek pótlására. A brit National Grid szerint az ország elektromos hálózata az elmúlt évekhez képest a legnehezebben fogja tudni kielégíteni a csúcsigényeket ezen a télen.

Ez a helyzet a nemzeti energiapiacot az utóbbi időben sújtó számos szerencsétlenség közvetlen következménye: először is, az északi partvidéken a szélcsendes időjárás miatt visszaesett a szélenergia-termelés. Most pedig a Franciaországból importált energia két fő forrásának egyike, a La Manche-csatornán átvezetett 2000 megawattos IFA-1 kábel megsérült egy tűzben, amely az Egyesült Királyság oldalán lévő áramátalakító állomást is elérte.

A National Grid szerint az IFA-1 kapacitásának felét szeptember 25-ig helyreállítják. A másik fele, amely nagyjából egy átlagos atomerőmű teljesítményének felel meg, csak márciusban áll helyre, így az ország a tél folyamán 1000 megawatt nélkül marad. Ha ez idén kemény tél lesz, akkor fennáll a veszélye, hogy a hálózat nem tud megbirkózni a kereslettel.

Nincsenek tartalék lehetőségek az Egyesült Királyság tarsolyában?

Az Egyesült Királyság tartalékolási lehetőségei is korlátozottak, ha a kieső energia pótlásáról van szó. Az országnak csak két működő szénerőműve van, és ezek teljesítménye a szén-dioxid-mentesítési politika miatt körülbelül öt gigawattra korlátozódik. Hét atomerőmű is megmaradt, miután az Electricite de France SA idén júniusban, több évvel a tervezett határidő előtt leállította a Dungeness atomerőművet az Egyesült Királyságban. A 13 reaktorból azonban csak nyolc működik, és további öt jelenleg nem üzemel. Ezek csak szeptember végére vagy október elejére lesznek újra üzemképesek.

A brit villamosenergia-hálózat jelenleg a kiterjedt földgázalapú energiatermeléssel pótolja a veszteségeket, de az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyag árai jelenleg rekordokat döntenek Európa-szerte, és ez alól az Egyesült Királyság sem kivétel. A kontinens gáztározói a tavalyi 93 százalékkal szemben csak mintegy 70 százalékos kapacitásig vannak feltöltve a Norvégiából és Oroszországból érkező szállítások csökkenése közepette, ami a hazai árakat felfelé hajtja. Vannak remények arra vonatkozóan, hogy az Északi Áramlat 2 talán orvosolja a helyzetet, de jelenleg a tanúsításra vár, és az indulás időpontja továbbra sem ismert írja a Sputnik News.