Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,36 Ft
Euró
385,91 Ft
Font
451,47 Ft
Bitcoin
69,907 $

Az Egyesült Államok a Tajvani-szoroson keresztül küldött egy hadihajót Kína közelébe

A kínai hadsereg azonnal reagált.

...svg content...Fotó: Wikimedia Commons/U.S. NAVY PHOTO
Ázsia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az amerikai haditengerészet Japánban állomásozó hetedik flottájának közleménye szerint a USS Halsey, egy Arleigh Burke-osztályú irányított rakétás romboló „május 8-án rutinszerű Tajvani-szoros-átrepülést hajtott végre olyan vizeken, ahol a nemzetközi joggal összhangban a magas tengeri hajózás és átrepülés szabadsága érvényesül”.

A közleményben a manőver kapcsán megjegyezték, a hajó egy olyan folyosón haladt át a szorosban, „mely bármely part menti állam felségvizein kívül esik”. Két hónapja most először volt példa arra, hogy egy amerikai hadihajó áthaladt a Tajvani-szoroson. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Li Hszi, a szoros felé néző kínai keleti parancsnokság szóvivője megosztotta, a USS Haésey észlelése után azonnal kiküldték a kínai légi és haditengerészeti erőket az amerikai hadihajó „követésére és megfigyelésére”. A China Military Online, az ország fegyveres erőinek hivatalos portálja „provokatív lépésnek” nevezte az amerikai akciót.

Az amerikai haditengerészet idén négyszer hajózott vagy repült át a szoroson, miután az amerikai parti őrséggel és a szövetséges haditengerészettel együtt tavaly 11, 2022-ben pedig 10 alkalommal haladt át a szoroson.

A Newsweek szerint a tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy az amerikai hadihajó helyi idő szerint reggel 7 órakor északról déli irányba haladt a szorosban. Noha szokatlan tevékenységről nem számoltak be, csütörtökön közölték, hogy a május 9-én reggel 6 óráig tartó 24 órában 23 kínai katonai repülőgépet és öt kínai haditengerészeti hajót észleltek Tajvan körül.