Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,577 $

Egy amazóniai őslakos törzs utolsó túlélője koronavírusban hunyt el

Fotó: All That's Interesting
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Aruká Juma 1999-ben vált törzsének utolsó férfi tagjává, és sajnos régóta tanúja volt népe tizedelésének.

Amikor a koronavírus egy idős férfi életét követelte a brazil Pôrto Velho kórházban, sokkal többet vett el, mint egy életet: Aruká Juma volt az amazóniai törzs utolsó életben maradt férfi tagja, halálával pedig számtalan Juma hagyomány is örökre elveszett.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

Az emberek többségével ellentétben Aruká valószínűleg nem azért kapta el a betegséget, hogy túl sokáig beszélgetett kávéjára várva a Starbucksnál, vagy éppen elfelejtett maszkot viselni az élelmiszerboltban. Az aktivisták a fakitermelőket és a bányászokat hibáztatják a vírus terjedése miatt, olyan elzárt amazóniai törzsek között, mint a Juma.

Sarah Shenker, a Survival International törzsvédő jótékonysági szervezet egyik munkatársa úgy fogalmazott, ahol betolakodók vannak, ott a koronavírus egész népeket kiirthat, ez tehát konkrétan élet-halál kérdése.

A mai napig Brazíliában a világon a második legmagasabb a vírus okozta halálesetek száma, nagyjából ugyanis 282 ezer ember vesztette életét az országban a járvány miatt, az őslakosok pedig különösen veszélyeztetettek a koronavírus miatt. Elszigetelődésük azt jelenti, hogy szervezetük nem tudta kiépíteni azt a fajta immunitást, mint mások, így a koronavírus-fertőzés is sokkal halálosabbnak bizonyul számukra.

Az amazóniai törzsek halálozási aránya szembetűnően, 58 százalékkal magasabb, mint a brazil lakosságé, a fertőzési arány pedig szintén magasabb, megközelítőleg 68 százalék. A vírus eddig 970 őslakos életét követelte Brazíliában, és több mint 500 ezer főt fertőzött meg, egy rendkívül tragikus esetben pedig a vírus 10 gyermek életét követelte egyetlen faluban.

Juka Aruká, aki vezetéknevét törzsének nevéből vette, az 1930-as években született, gyermekkorát az Aćua folyó menti dzsungelfaluban töltötte, a brazil Amazonas államban. Aruká 86 és 90 év között volt, amikor meghalt, ráadásul a Juma nyelv utolsó folyékonyan beszélő tagja régóta tanúja volt törzse kultúrájának és hagyományainak kihalásának.

A Juma törzs a 18. században 15 ezer fős lakossággal rendelkezett, ám a következő évek betegségei és mészárlásai, melyeket a favágók és a bányászok követtek el, drasztikusan megtizedelte a népességet. 1943-ra már csak százan maradtak a törzsből, egy 1964-es szörnyű mészárlás pedig összesen hat főre csökkentette a Juma törzs népességét. Amikor sógora 1999-ben életét vesztette, Aruká vált a Juma törzs legutolsó élő tagjává.

Mivel Arukának csak lányai születtek, viszont a Juma törzs hagyományai szerint csak a férfiak vihetik tovább a vérvonalat, a Juma törzs létezése Aruká halálával teljes mértékben megszűnt. Az aktivisták a brazil kormányt hibáztatják, amiért nem védte meg az őslakos törzseket a koronavírustól.

Mivel Jair Bolsonaro, brazil elnök olyan mértékben lebecsülte a koronavírus-járványt, hogy azt mezei influenzának nevezte, ám a járványügyi adatok egyértelműen megerősítik, hogy ez a felfogás rendkívül kártékony, az aktivisták pedig azzal vádolják az elnököt, hogy elégtelen járványkezelésének eredménye konkrétan népirtás lett: Aruká Jumának nem kellett volna meghalnia, ha Bolsonaro reálisan kezeli a helyzetet, és nem engedi be az őslakos területekre a favágókat és a bányászokat.

A brazil Amazonas őslakos szervezetei, az elszigetelt és a bennszülött népek emberi jogi megfigyelőközpontja és az APIB által kiadott közös nyilatkozatban kifejezetten a kormányt hibáztatták Aruká haláláért. A kormány a nyilatkozat szerint figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket arról, hogy a koronavírus milyen hatással lehet az őslakosokra.