Ebola-járványra figyelmeztetett a WHO 6 afrikai országot

not image

Kornis Vivien

2021. február 16. - 21:39

Az egészségügyi hatóságok ebola-járványra figyelmeztették a nyugati-afrikai országokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 6 afrikai országtól kérte a fokozott odafigyelést, miután kedden Guinea és Kongó is ebola-fertőzésekről számolt be.

Guina vasárnap jelentette be a járványhelyzetet, a 2013-2016 között zajló epidémia óta először, és a Kongói Köztársaság is új fertőzésekről tett jelentést – írja a Khaleej Times.

Az egészségügyi hatóságok Guinea segítségére siettek, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy a legutóbb járványhelyzet állapotára fokozódjon a helyzet. Guineában, Sierra Leonéban és Libériában mintegy 11.300 ember vesztette életét a 2010-es években tomboló ebola-epidémiában.

Szenegál, Bissau-Guinea, Mali, Elefántcsontpart, Sierra Leone és Libéria lehet veszélyben, utóbbi két ország a WHO figyelmeztetése után megkezdte a járványhelyzetre való felkészülést.

DNS szekvenálással kiderült, a kongói esetek nem a vírus újabb variánssával fertőződtek meg, hanem egy korábbi törzs újjászületése okozta a megbetegedéseket.

Azt, hogy honnan ered az újabb fertőzéshullám, egyelőre nem tudták megállapítani. A legutóbbi epidémia óta rohamosan fejlődő kezelések és védőoltások segítségével növekedett a túlélési esély.

Az ebolavírus fokozott vérzékenységet, vérzéses lázat és a szervek leállását okozhatja, és testnedvekkel terjed. Sokkal magasabb a halálozási aránya, mint a Covid-19-nek, azonban a koronavírussal ellentétben nem terjed tünetmentes hordozók által.