Clouds
21 Budapest
Dollár
365,25 Ft
Euró
391,78 Ft
Font
439,82 Ft
Bitcoin
23,253 $

Dühbe jöttek a román cégek az osztrákok schengeni vétója miatt

Bukarest, 2022. december 9. Ausztria bukaresti nagykövetsége elõtt román tüntetõk 2022. december 9-én, miután Ausztria nem járult hozzá Románia csatlakozásához az Európai Unió schengeni övezetéhez. MTI/EPA/Robert Ghement
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Több osztrák érdekeltségű román cég is bojkottot hirdetett, a kormány másképp vélekedik.

Komoly felháborodást váltott ki Romániában, amiért Ausztria megvétózta a schengeni övezethez történő csatlakozásukat. Leginkább a román nagyvállalatok körében jellemző a zúgolódás.

Soron kívül A halottak száma 7000, a sérülteké 35000 fölé nőtt a hétfői földrengésben

Voicu Vuscan, Románia egyik legnagyobb húsfeldolgozójának ügyvezetője, az „Elit” márkák forgalmazója az alábbit írta Facebook-bejegyzésében: „Harminc éven át jók voltunk arra, hogy kamatot fizessünk az osztrák bankoknak, hogy szinte ingyen kőolajat, földgázt és erdőket adjunk el nekik, hogy Parndorfban és ausztriai síeléssel költsük a pénzünket.”

„Január elsejétől nem hosszabbítok meg egyetlen szerződést sem osztrák tulajdonban levő céggel. Talán ez a pofon, amelyet kaptunk, felébreszt bennünket, nem leszünk többé a hülyék népe.”

A kormány nem bojkottál, tovább küzd a schengeni csatlakozásért

Románia egyik legjelentősebb agrárvállalkozója Dimitrie Musca pedig utasítást adott alkalmazottainak, hogy szüntessék meg az osztrák bankokhoz kötődő számláikat, hozzátéve, hogy nem vesznek többé üzemanyagot az OMV-től, bojkottjuk pedig nem csak Romániára, de Európa többi országaira is érvényes. Arra hivatkoztak, hogy a schengeni övezethez való csatlakozás vétója komoly anyagi kárral jár a román fuvarozók számára – írja a Magyar Nemzet.

A csaknem tízezer gazdát tömörítő Tara Mea mezőgazdasági szövetkezet – mely Romániában a legnagyobb, szintén felbont minden osztrák kötődésű szerződést. A közúti állami infrastruktúráért felelős CNAIR pedig az Erstéhez tartozó BCR-nél szünteti meg a számláit.

A kibontakozó botrány mellett a román kormány ugyanakkor leszögezte, hogy semmiféle bojkottra nem készülnek. Mindemellett a Raiffeisen Bank Romania is közleményben fejtette ki, hogy bár nem reagálnak politikai döntésekre, a vétó őket is meglepetésként érte.