Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Brutálisan drágulhatnak az édességek az egész Európát érintő cukorhiány miatt

Brutálisan drágulhatnak az édességek az egész Európát érintő cukorhiány miatt

Brutálisan drágulhatnak az édességek az egész Európát érintő cukorhiány miatt
Fotó: Myriam Zilles / Unsplash

Bár az egész élelmiszeripart sújtja a költségek hatalmas mértékű emelkedése, a legnehezebb helyzetben mégis az édességgyártók vannak, a cukor importja ugyanis akadozik, és a trópusokon termesztett alapanyagok beszerzését is számos akadály nehezíti.

Egyre fokozódik a cukorhiány Európában, a kínálat csökkenése miatt egyre magasabbra kúszik a nélkülözhetetlen alapanyag ára. Hiába érhető el a hagyományos termékekből cukormentes változat is, a vevők nem ezeket részesítik előnyben, a gyártók ezért az édességek árának emelésére készülnek, amelynek mértékéről az adott termék nyersanyag-összetétele dönt majd.

A cikk a videó után folytatódik

A gyártók véleménye szerint idén kevésbé volt tetten érhető a lépcsőzetes áremelés, jövőre azonban érzékelhető lesz az ugrásszerű drágulás. Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára arról számolt be, hogy a cukor világpiaci ára hosszú időn keresztül csökkent, tavaly azonban hirtelen fordulat állt be, és most már a termelőknek is számolniuk kell az áremelkedéssel.

A Kereskedelmi Világszervezet beavatkozása és az Európai Unió cukoripari rendtartása nyomán 2006 és 2017 között majdnem felére csökkent az európai cukorgyárak száma és termelése, és hazánkban is csak a kaposvári üzem maradt meg, Magyarország így exportőrből importőrré vált.

Több más tényező mellett a fogyatkozó répaültetvények, a klímaválság, a növénybetegségek, valamint a répa és a kukorica hozamcsökkenése is hozzájárult a cukor és a kukoricaszirup kínálatának csökkenéséhez, miközben az import a magas vámok és szűkös kvóták miatt állandó fennakadásokkal küzd.

A termékek előállításához minden alapanyagra szükség van, ezért a gyártók is igyekeznek beszerezni az összetevőket, a gyenge forint miatt azonban növekvő mértékben sújtja őket az üzemanyagok, a közúti és tengeri szállítás, valamint az alap- és csomagolóanyagok euróban számolt költsége, ami egészében nézve 50-100 százalékos drágulást jelent az élelmiszeripar számára.

Az édesség- és jégkrémgyártóknak számtalan akadállyal kell megküzdeniük a trópusokon termesztett kakaó, kávé és vanília beszerzése érdekében is, és egyelőre nem látszik a kedvezőtlen folyamatok vége – olvasható a Népszava cikkében.

A főtitkár szerint bizakodásra ad okot, hogy a logisztikai költségek, a tengeri konténeres szállítás költségei mérséklődtek, és a forint árfolyamának stabilizálása érdekében is történtek lépések, az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet legfrissebb jelentése szerint pedig bizonyos élelmiszerek ára már csökkenésnek indult.

Egyelőre nem tudni, a folyamat mennyire lesz tartós, a magyar árakra azonban ráférne egy efféle fordulat, az Eurostat adatai szerint ugyanis az édességeket is magába foglaló hazai élelmiszerdrágulás ezüstérmesnek számít az Európai Unióban.

Idén a magyar forint az egyik legrosszabbul teljesítő deviza, ami részben magyarázatul is szolgál a dobogós helyet illetően, a kiskereskedelemre kivetett különadók, valamint paradox módon az ársapkák is tovább fűtik hazai élelmiszerárak emelkedését. Nem tett jót a választásokat megelőző pénzszórás sem, ami hatalmas, mesterséges jövedelem-emelkedést produkált, lehetővé téve a kereskedők számára az árak drasztikus növelését.