Drágább étlapról válaszhatnak a futárszolgálatokon keresztül rendelők
A futárcégek üzleti titokként kezelik a jutalékösszeget.
Az utcáról betérő vendégek olcsóbban étkezhetnek, mint azok, akik a kényelmesebb utat, vagyis a házhoz szállítást választják.
Jellemzően körülbelül 15-18% az árkülönbség egy étterem két étlapja között, ami alapján arra lehet következtetni, hogy mind a banki, mind pedig a futárcég költségeit a vásárló fizeti meg.
Ezzel egyébként semmiféle szabálytalanságot nem követnek el az üzemeltetők, viszont rávilágít egy igen komoly problémára, miszerint a kiszállítás olyan többletterhet jelent az éttermek számára, amit a profitból már nem tudnak kigazdálkodni.
Emellett az áfatartalmakban is jelentős a különbség, hiszen míg helyben fogyasztásnál ez mindössze 5%, kiszállításnál mintegy 27%, ami szintén bevételkiesést jelent – írja a G7.
Ugyanakkor vannak kivételek is, a nagy, nemzetközi gyorsétterem-láncoknak például még így is megéri bevállalni a felmerülő pluszköltségeket, éppen ezért nem tartják szükségesnek, hogy két étlappal dolgozzanak.