Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Kiderült, miért van jelenleg „aranyáron” az uborka Magyarországon

Kiderült, miért van jelenleg „aranyáron” az uborka Magyarországon

Kiderült, miért van jelenleg „aranyáron” az uborka Magyarországon
Shutterstock/Illusztráció

A téli hónapokban sok vásárló döbbenten tapasztalja, hogy az uborka ára jóval magasabb a megszokottnál, és nem ritka az 1800-2000 forintos kilónkénti ár sem.

A jelenség mögött azonban több, egymást erősítő piaci tényező áll, amelyek nemcsak Magyarországot, hanem egész Európát érintik. Erről beszélt részletesen Gubacsi Zoltán, a FruitVeB – Magyar Zöldség‑Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke az InfoRádióban.

A cikk a videó után folytatódik

A szakember szerint „egész Európában magasabb az uborka termelői ára, ez tükröződik vissza a boltok polcain”, és ennek egyik legfontosabb oka, hogy decemberben és januárban szinte csak spanyol uborka található meg Európában. A kontinens téli ellátása gyakorlatilag az almeríai és murciai termelőkre épül, így ha ott csökken a kínálat vagy nőnek a költségek, az azonnal megjelenik a fogyasztói árakban is.

Gubacsi Zoltán elmondta, hogy „jelenleg a nettó termelői ár 1000-1300 Ft/kg környékén van”, amelyhez hozzáadódik a logisztika, a kiskereskedelmi árrés, az EPR‑díj és az áfa. Így alakul ki az a helyzet, hogy a vásárlók 1800-2000 Ft/kg-os uborkával találkoznak a boltokban.

A szakember szerint az uborka ára minden évben megemelkedik novemberben és decemberben, de „a termelői ár jelenlegi szintje a szokásos 500-1000 forintos szintet is meghaladja”. A zöldségkereskedelemben Európa nagy részén heti árazás működik, ám a holland kereskedőházakban – amelyek meghatározó szereplők – napi árazás van érvényben.

Ez azt jelenti, hogy a spanyol termelés aktuális mennyisége és a kereslet-kínálat aránya akár napról napra módosíthatja az árakat. A FruitVeB alelnöke szerint a jelenlegi helyzetben a magas kereslet és alacsony kínálat párosa okozza a drágulást, és jelentős árcsökkenés március közepéig nem várható, bár az ár hétről hétre változhat.

A hazai termelés ebben az időszakban gyakorlatilag nem számottevő. Gubacsi Zoltán szerint Magyarországon „egy-két termelő termel uborkát, ugyanakkor igen alacsony a termelt mennyiség, így tehát valószínű, hogy azzal nagyon kevesen fognak találkozni”.

A magyar uborka szezonja február elején-közepén indul, a nagyobb mennyiség pedig márciusban jelenik meg a piacon. A hazai áru október végéig, november közepéig érhető el. A téli időszak után több mediterrán és balkáni ország is belép a piacra: görög és albán uborka is érkezik majd, ami várhatóan enyhíti a kínálati nyomást.