Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,77 Ft
Euró
396,44 Ft
Font
468,88 Ft
Bitcoin
65,618 $

Trump még akkor is indulna az amerikai elnökválasztáson, ha börtönbe kerülne

Mindezt a politikus egyik ügyvédje erősítette meg, hozzátéve: szelektív, politikailag részrehajló döntés született ellene.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Andrew Kelly
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint ismert, egy New York-i esküdtszék bűnösnek találta Donald Trump volt elnököt mind a 34 vádpontban, amelyek a 2016-os választások idején történt hallgatási pénzfizetéshez kötődtek. Ezzel a 2016-ban választást nyerő, és négy év szünet után visszatérésre készülő elnök lett az amerikai történelem első elnöke, akit bűncselekmény miatt elítéltek. Trump azonban nem adja fel, és a jelölt maga, illetve ügyvédei is jelezték, hogy a tárgyalást politikailag motiváltnak tartják, és biztos, hogy fellebbezni fognak az ügyben.

A politikus egyik ügyvédje elárulta, Trump még akkor is indulna az amerikai elnökválasztáson, ha börtönbe kerülne, ugyanis szelektív, politikailag részrehajló döntés született ellene. „Olyan korrupt eljárásnak voltunk tanúi, amilyet őszintén szólva még soha nem láttunk az igazságszolgáltatási rendszerünk történelme során. Az embereink hangosak, adakoznak, és tiltakoznak, és úgy érzik, ez egyszerűen nem történhet meg velünk” – nyilatkozta az ügyvéd a BBC-nek, melyből a 24.hu szemlézett. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Trump az eljárás során keményen támadta a politikai ellenfeleit, az esküdtszéket és a bírót is, utóbbit egyenesen zsarnoknak nevezte. De azt is kijelentette, hogy hajlandó bármit megtenni az „Egyesült Államok megmentése és alkotmányának megóvása érdekében”, valamint arra utalt: „elveszítjük az országunkat”. Joe Biden amerikai elnök úgy kommentálta az eljárás eredményét, mint bizonyíték, hogy senki nem áll a törvények felett.

Meglátása szerint az esküdtek körültekintő döntést hoztak, Trumpnak pedig lehetősége lesz a fellebbezésre, ahogy bármely amerikai állampolgárnak. A lap szerint a Trumpra háruló maximális büntetés a 34 bűncselekményre egyesével négy év lehet, ami gyakorlatilag azt jelentené, hogy élete hátralévő részét börtönben töltené. A jogi szakértők azonban egyetértenek abban, hogy Trump nem kap majd maximális büntetést, így az ítélet sokkal enyhébb lehet, ha egyáltalán kap börtönbüntetést.

Karácsony Gergely tartotta a szavát, kérvényezte a főpolgármester-választás megismétlését

Noha az újraszámlálás után is ő nyerte a választást, a főpolgármester tartotta magát korábbi ígéretéhez, új választás kiírásáért folyamodott.