Clouds
21 Budapest
Dollár
358,39 Ft
Euró
389,55 Ft
Font
444,23 Ft
Bitcoin
23,276 $

Mióta itt jártál:

Digitálisan csomagolták ki a 2300 éves, hosszú ideje érintetlen Aranyifjú múmiáját

Fotó: Látogató Tutanhamon 18. dinasztiabeli fáraó múmiája mellett a luxori Királyok Völgyében 2022. november 4-én. Az i.e. 1300-as években élt, 9 éves korában trónra lépett, és azon kilenc évet töltött fáraó sírját brit Howard Carter régész és segítői 100 éve, 1922. november 4-én tárták fel. Tutanhamon sírja az egyetlen épségben megmaradt fáraósír. MTI/EPA
Kult
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ezáltal kiderült, hogy a meg nem nevezett, 14-15 éves kamaszfiú testét 49 amulettel, köztük egy szkarabeusz bogárral, valamint Hórusz szemével díszítették.

A Kairói Egyetem orvosi fakultásának radiológia professzora, Sahar Saleem és kollégái újabb múmiát csomagoltak ki digitálisan, ám ezúttal nem egy fáraóról, hanem az „Aranyifjú” mumifikálódott maradványairól van szó.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A Frontiers in Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a 2300 éves múmia több mint egy évszázada hever érintetlenül a kairói Egyiptomi Múzeumban, s a digitális átvizsgálás során számos dolgot megállapítottak.

Elsőként azt, hogy a meg nem nevezett, 14-15 éves kamaszfiú testét 49 amulettel, köztük egy szkarabeusz bogárral, valamint Hórusz szemével díszítették, amelyek jelentős része színtiszta aranyból készült – írta a CNET.

Emellett a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a szívét leszámítva minden szervét eltávolították, a fogsora viszont hiánytalan volt, állapota pedig makulátlan, bár a halálának oka ismeretlen, erre vonatkozóan nem sikerült megállapítást tenniük.

A kutatásnak köszönhetően újabb bizonyítékokat szereztek a temetkezési szokásokról, s a vizsgálat végeztével az Aranyifjú a fő kiállítóterembe kerülhetett, miután jó ideig az alagsorban volt, s mostantól minden érdeklődő szemügyre veheti majd.

A professzor és kutatótársai korábban I. Amenhotep fáraó múmiáját is átvizsgálták, emellett nekik köszönhető az a megállapítás, miszerint III. Ramszesz fáraóval egy csapat bérgyilkos végzett, ugyanis a torkán egy vágás nyomát fedezték fel, valamint az egyik lábujja is hiányzott.