Clouds
21 Budapest
Dollár
365,41 Ft
Euró
391,77 Ft
Font
439,87 Ft
Bitcoin
23,136 $

Dél-Korea figyelmeztető lövéseket adott le észak-koreai drónok miatt

Fotó: A dél-koreai védelmi minisztérium által közreadott képen a dél-koreai légierő F-15K és F16K vadászrepülőgépei egy amerikai B-1B Lancer bombázó (b) vezetésével repülnek a Vigilante Ace nevű dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlaton a Koreai-félsziget felett, a Kangvon tartománybeli Pilszung légterében 2017.december 6-án. Az ötnapos manőverekben 230 harci repülő - köztük több mint húsz, radarokkal érzékelhetetlen "lopakodó" gép - és 12 ezer amerikai katona vesz részt. Egyebek közt észak-koreai nukleáris és rakétatámadást szimulálnak, és annak elhárítását gyakorolják. (MTI/EPA/Dél-koreai védelmi minisztérium)
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Mivel az észak-koreai drónok megsértették a légteret, a dél-koreai hadsereg kénytelen volt figyelmeztetőlövéseket leadni.

A dél-koreai hadsereg beszámolója szerint hétfőn Dél-Korea harci repülőgépeket és harci helikoptereket küldött a levegőbe, majd figyelmeztető lövéseket adtak le, miután észak-koreai drónok megsértették a légteret.

Dél-Koreai követte az Észak-Korea felől a két ország közötti húzódó katonai demarkációs vonal felett átrepülő drónokat. Azokat 10 óra 25 perc körül észlelték a nyugati Gimpo névre keresztelt város felett.

Miközben az észak-koreai drónokkal néztek farkasszemet, egy dél-koreai KA-1 könnyű támadó repülőgép menet közben lezuhant, röviddel azután, hogy elindult az ország keleti részén található Wonju bázisról. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az incidenst, miért zuhant le a gép.

A Reuters a cikkében azt írja, hogy a két pilóta még a lezuhanás előtt ki tudott menekülni a repülőből, jelenleg kórházban ápolják őket. A dél-koreai hadsereg kérésére felfüggesztették az Incheon és Gimpo repülőterekről induló járatokat. Körülbelül egy órával később a járatok újraindulhattak.