Debrecenben készült el az ország legnagyobb rántott húsa
A mintegy 2,3 négyzetméteres rántott hús körülbelül 130-szor nagyobb, mint egy normál méretű.
Magyarország legnagyobb rántott húsát készítették el szeptember 16-án, szombaton a debreceni Zamat fesztiválon – írta meg a Hajdú-Bihar vármegyei hírportál, a haon.hu. Kiemelték, a helyszínen egy új magyar rekord született, amit a Magyar Rekordok Szövetsége felügyelt.
A beszámolóból az is kiderül, hogy a mintegy 2,3 négyzetméteres rántott hús körülbelül 130-szor nagyobb, mint egy normál méretű, elkészítéséhez pedig 30 kiló sertéskarajt, 210 darab tojást, 20 kiló lisztet, 25 kiló zsemlemorzsát és 300 liter olajat használtak fel.
Pataki Zsolt és Makszim Tamás, a Marnevall Zrt. tanácsadó séfjei a lap érdeklődésére elmondták, hogy korábban még soha nem készítettek el ekkora húst, így ez számukra is hatalmas feladat volt, de megérte, hiszen összejött a dolog.
Hozzátették, a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a több száz kilogramm húst úgy kellett megemelniük és forgatniuk, hogy az ne szakadjon el. Illetve elárulták, nagyon boldogok, hogy jól végződött a történet, és a debreceni fesztivál résztvevőinek (csaknem 250 fő) is ízlett a közkedvelt hazai étel.
De az érdeklődők az elkészítés folyamatait is láthatták: amikor a klopfolás után egy speciális sütőrácsra helyezték a húst, s ízesítették. Ezt követően lisztben megforgatták, tojással meglocsolták, panírban megforgatták, s végül olajban kisütötték.