Dollár
397,90 Ft
Euró
404,96 Ft
Font
479,96 Ft
Bitcoin
23,566 $

Darabokra szedhetik Kína egyik leggazdagabb emberének médiabirodalmát

Kijev, 2019. november 8. Jack Ma, az Alibaba, a legnagyobb kínai internetes kereskedelmi vállalat társalapító elnöke a Kijevi Nemzetközi Gazdasági Fórumon 2019. november 8-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
not image

Nagy Noel

2021. március 17. - 00:55

Jack Ma, az Alibaba csoport alapítója és vezére nem ápolja a legjobb kapcsolatot a kínai kormánnyal, amely Kínában azt jelenti, hogy az élete sincs teljes mértékben biztonságban – hiába a világ egyik leggazdagabb milliárdosa.

Jack Ma akkor került igazán az országot vasmarokkal irányító Kínai Kommunista Párt kereszttüzébe, amikor több alkalommal is kritizálni merte a kormány egyes döntéseit. A vállalkozó el is tűnt a nyilvánosság elől néhány hónapra, sokan azt gondolták, a kormány el is tette láb alól, vagy minimum „elbeszélgettek” vele.

Soron kívül Kiszáradt a Jangce folyó egy része, „felhőbeültetést” végeznek a kínaiak az esőért

Ma a vagyonát igazán a „kínai Amazonnak” nevezhető Alibabával alapozta meg, mely azóta egy nagyon sokszínű birodalommá nőtte ki magát, amely szerepet vállal az e-kereskedelem mellett a fintech szektorban is. A vállalkozó emellett egy szép kis médiaportfóliót is felépített, mely Jeff Bezoséhoz hasonló méreteket ölt.

Ma médiabirodalmának azonban rövidesen vége lehet, ugyanis a kínai hatóságok arra kötelezték az Alibabát, hogy adja el a médiarészesedéseit, mert a pártban tartanak a cég közvélemény-formáló képességétől – írja belső forrásokra hivatkozva egyaránt a Wall Street Journal és a Bloomberg.

Az Alibab médiabefektetései akkor kezdték el igazán aggasztani a pártállamot, amikor bejelentették a 118 éve alapított, angol nyelven kiadott hongkongi lap, a South China Morning Post felvásárlását, amely Ázsia egyik legolvasottabb és legfüggetlenebb sajtóterméke, és amelyet a világsajtó legnagyobb tiszteletben lévő entitásai is gyakran szoktak idézni.

Jack Ma ráadásul kijelentette, hogy biztosítani fogja a lap szerkesztői függetlenségét, nem fogja semmilyen irányba formálni a neves médiaterméket. Mivel a hongkongi lap nem a kommunista propaganda szócsöve, ezért a pártot kifejezetten aggasztotta ez a lépés.

A vállalkozó médiaérdekeltségei között szerepel 36Kr nevű technológiai weboldal, mely az Alibaba fintech vállalatának, az Ant Csoportnak az érdekeltségébe tartozik. A helyzet érdekessége, hogy az Alibabának stratégiai megállapodása van az állami kézben lévő Shanghai Media Grouppal is, így az állammal lényegében közösen tulajdonolják a hírportált.

Az Alibabának ezen felül érdekeltsége van a „kínai Twitterben”, vagyis a Weibóban, valamint a fiatalok körében népszerű BiliBili-ben. A Weibo kapcsán viszont már felmerültek aggodalmak, amik hirtelen elkezdtek eltűnni azok a posztok a platformról, amelyek a cég vezérigazgatójának megcsalásos botrányát taglalták.

A kínai kormány akkor megállapította, hogy a Weibo befolyásolta az online kommunikációs rendet, viszont nem tudtak konkrét esetet megnevezni. A párt ráadásul a nagy tech-cégek ellen meghirdetett kereszteshadjáratának a keretében már meg is bírságolta korábban az Alibabát és a Tencentet, viszont egyiküknek sem kellet komoly büntetésekkel kalkulálnia.