Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,84 Ft
Euró
395,28 Ft
Font
462,48 Ft
Bitcoin
62,149 $

Dánia is lezárta az Északi Áramlaton történt robbanás ügyében indított nyomozást

Korábban Svédország is hasonló döntésre jutott.

Fotó: A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettő Svédország, kettő pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség
Európa

Koós Alexandra

Szerkesztő

Dánia is lezárta az Északi Áramlat gázvezetékeken történt robbanás ügyében indított nyomozást, nem sokkal azután, hogy február elején Svédország is hasonló döntésre jutott ennek kapcsán – írja a Reuters a rendőrség hétfői közleményére hivatkozva. Mint ismert, Oroszországból a Balti-tengeren keresztül Németországba tartó vezetékeken 2022 szeptemberében történt robbanás.

Ahogy azt már megírtuk, akkor négy szivárgást észleltek, amelynek kapcsán több ország is szabotázsra gyanakodott. Oroszország például azt állította, hogy Svédország „titkolózik” a történtek óta, míg mások szerint az Egyesült Államok érdeke volt a robbantás. Majd a gyanú egy idő után egy ukránokból álló csoportra terelődött – jegyzi meg a Portfolio. Soron kívül Pillanatok alatt árasztotta el a víz a dubaji repülőteret egy szokatlanul heves vihar után

A robbantások ügyében Svédország, Dánia és Németország is nyomozott. Svédország azzal zárta le azt, hogy a svéd joghatóság nem alkalmazható, ugyanakkor megállapították, hogy valóban szabotázs történt. Ezt követően bizonyítékot adtak át Németországnak, amely folytatja a vizsgálatot, míg Dánia – Svédországhoz hasonlóan – a joghatóság hiányával indokolta a nyomozás lezárását.

„Nincs elegendő indok arra, hogy büntetőeljárást folytassanak le Dániában. Ezért a koppenhágai rendőrség úgy döntött, hogy lezárja a robbanásokkal kapcsolatos bűnügyi nyomozást” – áll a dán rendőrség közleményében. Abban kiemelik: az általuk lefolytatott nyomozás „összetett és átfogó” volt, s mindvégig együttműködtek az illetékes külföldi partnerekkel.

A cikkben megjegyzik, Németország a nyomozás eddigi eredményei kapcsán még nem közölt információt. Egy német szóvivő mindössze annyit közölt hétfőn Berlinben, hogy a német kormány továbbra is „érdekelt” abban, hogy megállapítsák, ki felelős az Északi Áramlat gázvezetékeken történt robbantásért.