Cunamiriasztást adtak ki Új-Zélandra, 8,1-es erősségű földrengés rázta meg a Csendes-óceán nyugati partvidékét

Fotó: Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021.március.4 - 22:27

A korábbi 6,9-es és 7,3-as erősségű földmozgás után helyi idő szerint péntek reggel újabb földrengések rázták meg Új-Zélandot, ezúttal azonban a Richter-skála szerinti 8,1-es értékekig kúszott a geológiai aktivitás intenzitása.

A 8,1-es magnitúdójú földrengés a Kermadec-szigeteknél történt, körülbelül ezer kilométerre Új-Zéland északkeleti partvidékétől, melynek következtében óriási szökőár fenyegeti a szigetországot.

A Bay of Islands és Whangarei, valamint Matata és Tolaga Bay, illetve Great Barrier Island lakosait azonnal felszólították, hogy hagyják el otthonaikat, húzódjanak magasabban fekvő területekre, továbbá keressenek menedéket.

A nemzeti katasztrófavédelmi hatóság Twitter-bejegyzésében figyelmeztetett, nincs idő várni, máris meg kell kezdeni az evakuációt, ezért arra kötelezték az érintett térség lakosait, hogy távozzanak lakóhelyükről, és siessenek a legközelebbi óvóhelyekre.

Whangerei város központjában valóságos pánikhangulat alakult ki, az utcákon emberek százai tömörültek össze, akik csupán arra várnak, hogy elszállásolják őket, még mielőtt megérkezik a cunami a területre.

Időközben a kaotikus hangulat valamelyest javult, a lakosok egyelőre megfelelő biztonságban várják a közeli dombságok magasabban található pontjain a szökőárt.

Whakatanē község határában több mint háromezer autó gyűlt össze, a település házáiban és lakásaiban senki sem maradt. A kormány hamarosan hivatalos sajtótájékoztatót fog tartani, melyen ismertetik a fejleményeket.