Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,88 Ft
Euró
400,91 Ft
Font
479,38 Ft
Bitcoin
64,084 $

Csődbe mehetnek a pékségek az alapanyagok drágulása miatt

Miközben kiöregedőben van a szakma, és nehéz új munkaerőt találni, a gabonafélék ára is rendkívüli módon megugrott, így nehéz helyzetbe kerültek a hazai pékségek.

...svg content...Twenty20
Belföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az agrarszektor.hu portálnak adott interjújában Raskó György agrárközgazdász, egykori agrárállamtitkár elmondta, kiugróan megemelkedett tavasszal a gabonafélék és növényi olajok ára, ami az alapvető élelmiszerek drágulásához vezetett.

Bár az élelmiszerárak már elérték a csúcsukat, tapasztalható némi visszarendeződés és árcsökkenés is, az viszont nem várható, hogy a költségek visszakerüljenek az emelkedés előtti szintre. Soron kívül Küszöbön az új gázszerződés Törökországgal – Szijjártó Isztambulban tárgyal

A pékáruk és a pékségek esetében szintén tapasztalható volt némi drágulás, ez az áremelkedés azonban leginkább a személyi jellegű kiadások növekedésének köszönhető.

Raskó szerint a jövőben azoknak a pékségeknek van esélyük fennmaradni, ahol teljes a gépesítés, viszont kérdéses, hogy arra kinek van pénze, mindezekből kifolyólag kézműves pékségek tönkremenetelét jósolta az agrárközgazdász.

A sütőipar alaptermékein jelenleg nincs haszon, a profit az olcsó munkaerő és a prémium pékáruk után keletkezik. Raskó példakény hozta fel a túrós táskát, amely 2016-ban még 110 forint volt, ma viszont 300 forintot kérnek darabjáért. Az ilyen termékek folyamatosan szorulnak ki a kínálatból, mert drágák, kicsi a forgalmuk és túl sok helyet foglalnak.