Clouds
21 Budapest
Dollár
353,11 Ft
Euró
384,30 Ft
Font
434,78 Ft
Bitcoin
27,406 $

Sima vereséget szenvedett a cseh elnökválasztáson Andrej Babis

Cernoucek, 2023. január 27. Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottsága volt elnöke, független elnökjelölt egy szavazóhelyiségbe érkezik a kétnapos cseh elnökválasztás második fordulójának elsõ napján, 2023. január 27-én Cernoucekben. A cseh államfõi poszt megszerzéséért Andrej Babis volt kormányfõ és Petr Pavel indul. MTI/AP/Petr David Josek
Európa
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A cseh hadsereg egykori tisztje, a NATO és az EU-tagság, valamint az Ukrajnának nyújtandó segélyek mellett kampányoló Petr Pavel nyerte a szombati cseh elnökválasztást.

Előzmény:

 

A 61 éves Pavel első alkalommal indult politikai tisztségért, a Reuters összesítése szerint szinte teljes feldolgozottságnál több mint 58%-át szerezte meg a szavazatoknak, a milliárdos volt miniszterelnök, Andrej Babis ellenében, aki megosztó személyisége a cseh politikának.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

A függetlenként induló Pavel mögé a jobbközép kormány is beállt, győzelmi beszédében az egységességet és a nyugalmat hirdette Prágában: „Az olyan értékek nyertek, mint az igazság, a méltóság, a tisztelet és az alázat. Meg vagyok győződve, hogy ezen értékek legtöbbünkben megvannak, megéri őket életünk részévé tenni és a prágai várba és politikánkba is visszahozni.”

A cseh elnökök a napi politikába nem szólnak bele, de ők jelölik ki a miniszterelnököket és a jegybankelnököket, beleszólhatnak a külpolitikába és véleményükkel befolyásolhatják a kormány politikáját.

Pavel márciusban veszi át a maga módján szintén megosztó Milos Zemant, aki Babist látta volna szívesen utódjaként. Az ukrajnai háború kirobbanásáig szorosabb kapcsolatokat akart ápolni Kínával és Oroszországgal, Pavel megválasztása ebben éles váltást hozhat.

A 68 éves Babis, a legnagyobb ellenzéki párt vezetője azzal vádolta Pavelt, hogy valójában a kormány embere és elsősorban azokra épített, akik szerint az országban emelhető árak miattuk emelkednek és szeretnék, ha ő enyhítene ezen, valamint azt is kifogásolta, hogy szerinte ellenfele „bele akarja rángatni” az ukrajnai háborúba Csehországot a NATO és az EU melletti határozott kiállásával.