Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,65 Ft
Euró
389,20 Ft
Font
455,00 Ft
Bitcoin
54,472 $

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt tovább emelkedett a Balaton vízszintje

Ha eléri a 110 centit, az előírások szerint lépni kell.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Vasárnap reggel 105 centiméterre emelkedett a Balaton vízszintje – írja az Infostart a vízügy honlapján szereplő adatokra hivatkozva. Hozzáteszik, az elmúlt 4 nap során 3 centiméternyit emelkedett, ez történt szombatról vasárnapra virradóra is, újabb egy centivel gyarapodott a magyar tenger.

Körülbelül másfél hete arról írtunk, a Balaton átlagos vízállása egy héten át tartotta magát 102 centiméteren – a siófoki vízmércéhez viszonyítva. Illetve majd egy hónap alatt 6 centiméternyit emelkedett a tó vízszintje. Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

Akkor Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője azt mondta, a következő fél év időjárási előrejelzéseit figyelembe véve fel kell készülni arra, hogy nagy valószínűséggel jövő év elején szinten tartó vízeresztésre kerülhet sor.

A következő hetek-hónapok csapadékos időjárása miatt tovább emelkedhet a vízszint, ha pedig eléri a 110 centimétert (ez a Balaton téli üzemi vízszint-maximuma), akkor az előírások szerint engedni kell a tóból. Ugyanis egy esetleges jegesedés megrongálhatja a parti védműveket és még lakóházakat is fenyegethet.

A lap emlékeztet, idén júniusban már volt vízleengedés, akkor 121 centisre „hízott” a tó. A nyári szabályozás 120 centit enged meg, a leeresztés pedig épp kapóra jött a Bahartnak, amely így 6 és fél centi „árán” felúsztathatta új kompjait és katamaránjait a Balatonra.