Dollár
395,18 Ft
Euró
408,17 Ft
Font
473,67 Ft
Bitcoin
16,421 $

Csalókra figyelmeztet a Telekom – ezzel próbálkoznak

Fotó: Twenty20

Takács Petra

2022. október 20. - 11:38

Ezúttal üzenetekkel próbálkoznak a csalók, általában személyes adatokat kérnek és alkalmazások telepítésére szólítanak fel.

A Telekom közösségi oldalán hívta fel felhasználóik figyelmét arra, hogy semmi esetre se kattintsanak rá a szöveges üzenetben érkező linkekre, hiszen azokkal adathalászok próbálnak meg információkat kicsikarni.

„Gyanús, csomagkövetési linket tartalmazó SMS-t kaptál? Semmiképp NE kattints a linkre, NE add meg a személyes adataidat és NE telepítsd a felajánlott kártékony alkalmazást! Mobilalkalmazást kizárólag a gyártók által felügyelt forrásból telepíts! (Google Play Store, Apple AppStore, Huawei AppGallery, stb.) Mindig ügyelj a személyes adataid védelmére” – írják.

Az elmúlt időszakban ismét megszaporodtak a hasonló csalások, melynek célja nem csupán a személyes adatok megszerzése lehet, hanem a bankkártyaadatoké is. Manapság már gyakrabban találkozhatunk ezekkel a legnépszerűbb közösségi oldalakon, de időről-időre felbukkannak a gyanús SMS-ek és e-mailek is.

A legjobb védelem ezek ellen, ha a telefonszámokat, melyről érkezik az sms, tiltjuk, e-mailek esetén pedig azonnal a spam mappába száműzzük az említett leveleket. Közösségi oldalakon is célszerű vigyázni a nem hivatalos forrásból származó linkekkel.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.