Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,33 Ft
Euró
395,52 Ft
Font
468,04 Ft
Bitcoin
67,152 $

Beadta lemondását Csák János miniszter Orbán Viktornak

Egy nagy név mondott le Csák János miniszter személyében, aki úgy döntött, átadja a stafétát a fiataloknak.

...svg content...Fotó: Csák János kulturális és innovációs miniszter (k), Tessely Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b) és Gryllus Dániel, a Kaláka együttes tagja a Hangzó Helikon fesztiválon Bicskén 2024. június 9-én. MTI/Bodnár Boglárka
Belpolitika

Szabó Kata

Szerkesztő

Csák János maga erősítette meg a hírt, miszerint benyújtotta a lemondását Orbán Viktor miniszterelnöknek. A Mandiner kérdésére válaszolt röviden erre a kérdésre, szóval igaz a hír, távozik a miniszter a posztjáról, mert szeretné átadni a lehetőséget a fiataloknak.

„Amikor igent mondott a felkérésre, eleve úgy tervezte, hogy a ciklus feléig látja el a feladatot?” – tette fel a kérdést a lap Csák Jánosnak, aki erre úgy felelt, természetesen nem. „Amikor az ember elvállal egy ilyen megtisztelő és felemelő tisztséget, száz százalékig annak a mandátumnak a beteljesítésére törekszik. Ez is volt a megállapodás miniszterelnök úrral, akivel régi jó barátságban vagyunk. Úgyhogy nem, nem volt tervbe véve.” Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Az interjúban kiemelte, három dolgot kért tőle Orbán Viktor a munkája kapcsán, amiket igyekezett a lehető legmagasabb szinten elvégezni. Az első ilyen kérdés az volt, hogy alakítson ki egy ütőképes működési rendszert. „Amikor megkap egy feladatot az ember, mindig létezik teljesítmény követelmény: mi az, amit végre kell hajtani, és ez mennyi időbe kerül. Három dolgot kért tőlem a miniszterelnök, ahogy minden tárcavezetőtől: az első, hogy a meglévőre építve alakítsak ki ütőképes működési rendszert, a második, hogy a tárcámhoz tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok, és a harmadik, hogy legyenek megfelelő utódok, személyek, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket. A rendszerépítés és programkialakítás ügyében az eltelt két évben gyorsan haladtunk munkatársaimmal.”

Azt tagadja, hogy belefáradt, és rájött, hogy az államigazgatási munka nem fekszik neki. „Egyáltalán nem. Azt tudom mondani, az ezeréves magyar állam miniszterének lenni rendkívül felemelő, felelősségteljes, egyben alkotó, élvezetes munka. Ebben alapfeltétel a munkabírás, a lojalitás és az alkotóerő, hiszen arról van szó, hogy az ember miként tudja mozgósítani a felhalmozott tudását, tapasztalatát a folyamatok és jelenségek értelmezésében illetve a megoldások megszervezésében.”

Megjegyezte, 100%-ig beleadott mindent, úgy végezte a munkáját, ahogyan azt a múlt megkívánja. Magas szinten dolgozott, hitt abban, amit csinál, és nincs szó arról, hogy egyéb személyes problémák miatt mondott volna le. „Én is száz százalékig beleadtam mindent, úgy végeztem ezt a munkát, ahogyan azt a Max Weber vagy Magyary Zoltán által ránk hagyott államigazgatási étosz megkívánja. Nem döntöttem volna így, ha nem érzem úgy, hogy van egy működőképes rendszer, megfelelő programok, illetve, ha nincs olyan utódjelölt, aki képes és kész a vezetésre.”

Látja, hogy az államigazgatásban rendkívül sok tehetséges fiatalember dolgozik, és azon a véleményen van, hogy igenis lehetőséget kell nekik adni, hiszen ugyanezt tették hosszú évekkel ezelőtt is, amikor Orbán Viktor 35 évesen miniszterelnök lehetett. „Ahhoz hasonló a helyzet, mint amikor van az embernek egy kitűnő autója, és tudja, hová akar menni. Jó sofőrből mindig több van, mint autóból, és persze üzemanyag is kell a tankba. A magyar államigazgatásban rendkívül sok tehetséges fiatalember dolgozik, igenis lehetőséget kell adni nekik. Gondoljuk meg, én harminc évesen lettem egy magyar-ír pénzügyi cég vezérigazgatója, vagy Orbán Viktort harmincöt évesen választottuk meg először miniszterelnöknek.”

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.