Clouds
21 Budapest
Dollár
353,32 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,82 Ft
Bitcoin
23,546 $

Corvinus Egyetem rektora: a magyarok megbüntetésével az EU önmagát is bünteti

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Állítása szerint „az Európai Bizottság, hogy úgy tűnjön, mintha erősítené az EU-t, éppen az ellenkezőjét teszi”.

Az Aktuality.sk megjelentette Takács Előd, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora és Nagy Mohácsi Piroska, a London School of Economics and Political Science vendégprofesszora véleménycikkét, amelyben az Európai Bizottság döntéséről írnak az Erasmus-programok kapcsán.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Elmondásuk szerint az sokkal több kárt okoz, mint hasznot, mivel a program lényege az lenne, hogy lehetővé tegyek a fiatalok számára kapcsolatok és barátságok kialakítását, mindezt „életük egy olyan szakaszában, amikor világnézetük kialakulása és jövőjük tervezése zajlik”.

„Hogyan segíti elő az olyan európai értékek, mint a demokrácia és a jogállamiság érvényesülését, ha a magyar diákokat nem engedik ilyen kapcsolatokhoz jutni? Mit használ Európának, ha fiataljai nem érintkeznek magyar társaikkal?”

– hangoztatták.

A két szerző állította, hogy az Erasmus+, illetve a Horizont Európa program sem kedvez a magyar vagy bármely más politikai hatalom szereplőinek, mivel egyik se nyújt nagy összegű támogatást, tehát „nincs korrupciós kockázat”.

A britek helyzete

Majd a brexitre terelték a szót, mondván, az arra vonatkozó döntést „a brit nép hozta meg, és az EU vezetői siratták”, de azóta részben változtattak rajta, mert az Egyesült Királyság felismerte, hogy az EU-val való kapcsolat megszakítása a kutatás terén nonszensz.

Így 2020 végén tárgyalásokat folytattak a Horizont Európa programhoz való hozzáférésről, ám „most az EU jár élen abban, hogy kizárja a partnereket ezekből a kulcsfontosságú programokból, amelyek nemcsak az oktatást és az innovációt, hanem az értékek és a kultúra megosztását is támogatják”.

A szerzők végül leszögezték, „az Európai Bizottság, hogy úgy tűnjön, mintha erősítené az EU-t, éppen az ellenkezőjét teszi”, holott az EU-nak szembe kellene szállnia azokkal, akik destabilizálják – derül ki a Mandiner beszámolójából.

„Az Erasmus+ hallgatók és a Horizont Európa kutatói azonban nem ezt teszik. Ha megbüntetjük őket országuk vezetőinek tetteiért, azzal magát Európát büntetjük”

– jelentették ki.