Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,60 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
463,75 Ft
Bitcoin
65,835 $

A kutatók szerint a ChatGPT legújabb változata már átment a Turing-teszten

A beszélgetőpartnerek többsége embernek hitte a mesterséges intelligenciát.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Technológia

Bense Róbert

Szerkesztő

A híres próbatétel Alan Turing informatikustól származik, aki a mesterséges intelligencia fejlettségének fokát azzal mérte, hogy az emberek képesek-e megkülönböztetni, hogy egy géppel, vagy egy másik emberrel beszélgettek-e.

A tudósok most úgy döntöttek, hogy ismét próbára teszik az embereket és a gépeket. Ezúttal 500 embert kértek meg, hogy folytassanak le négy különböző beszélgetést. Köztük egy emberrel, az 1960-es évekbeli ELIZA mesterséges intelligenciával, továbbá a GPT 3.5-ös és 4-es verziójával. Soron kívül Egészen furcsa időjárás várhat ránk szerdán

Az ötperces társalgásokat követően az embereknek értékelniük kellett a beszélgetéseket, az eredmények alapján pedig a GPT 4-et csaknem 54 százalékuk vélte embernek. Az ELIZA mindössze 22 százalékos eredményt ért el, míg a GPT korábbi változata kereken 50 százalékot produkált. A kakukktojás, vagyis az emberi beszélgetőpartnerek 67 százalékkal végeztek a teszten.

Mint azt Nell Watson, az Institute of Electrical and Electronics Engineers mesterséges intelligencia kutatója a Live Science-nek elmondta, a GPT 4 egyre több emberi tulajdonságot képes utánozni, többek között a manipulációt is:

„A nyelvi modellek végtelenül rugalmasak, képesek a témák széles skálájára válaszokat generálni, személyiséggel és értékekkel ábrázolni magukat. Ez óriási előrelépés a korábban az ember által programozott megoldásokhoz képest” – mondta Watson.

A jelenlegi mesterséges intelligenciamodellek már képesek az embereket manipulálni és megtéveszteni, ami egyben a Turing-teszt elavultságát is jelentheti, így vélhetően új módszerek után kell nézniük a kutatóknak.

Már bruttó 652 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon

Az emberek keresete is egyre magasabb Magyarországon, májusban például 652 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset.

78 milliárd forintos fizetési felszólítást küldött az EB Magyarországnak

Magyarországnak végre kell hajtania az EU Bíróságának ítéletét, és 45 napon belül ki kell fizetnie a menekültügyi pénzbírságot – áll a kormánynak címzett friss levélben.