Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,50 Ft
Euró
390,19 Ft
Font
463,02 Ft
Bitcoin
66,871 $

Gyorsabbá és egyszerűbbé válik a C-kategóriás jogosítványok megszerzése

Az Építési és Közlekedési Minisztérium új rendelete lehetővé teszi a C és CE kategóriás vezetői engedélyek egyidejű megszerzését, ezzel is segítve a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat munkaerőhiányának csökkentését.

...svg content...Fotó: Unsplash/Maxim Tolchinskiy
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) közzétette a 15/2024. (VI. 12.) ÉKM rendeletet, amely módosítja a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló 24/2005. (IV. 21.) GKM rendeletet.

A módosítás értelmében a jövőben lehetőség nyílik a C és CE kategóriás vezetői engedélyek egyidejű megszerzésére, amennyiben a vizsgázó rendelkezik érvényes B kategóriás jogosítvánnyal, és kezdő vezetői minősítése már megszűnt.

A változtatás célja a nagykategóriás jogosítványszerzés folyamatának felgyorsítása, ezáltal a személy- és teherszállítmányozási szektor fejlődésének támogatása, valamint az ágazatban tapasztalt munkaerőhiány mérséklése. Korábban a CE kategóriás jogosítvány megszerzésének előfeltétele volt a C kategóriás vezetői engedély megléte, ami jelentősen meghosszabbította a képzési időt.

Az ÉKM már korábban is tett hasonló lépéseket a szektor támogatása érdekében, például az autóbuszok vezetésére jogosító D kategóriás vezetői engedélyek megszerzésének felgyorsításával. Emellett a minisztérium a közúti árufuvarozás és személyszállítás területén dolgozó hazai cégeket több intézkedéssel segítette az elmúlt években, mint például a Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány (GKI) kiadásának feltételeként támasztott továbbképzések során a számítógépes vizsga kiváltásának lehetőségével.

„A nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsítása segíti a személy- és teherszállítmányozási szektor fejlődését, és jelentős mértékben hozzájárulhat az ágazatban tapasztalt munkaerőhiány csökkentéséhez” – hangsúlyozta az ÉKM közleményében.