Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $

Visszafizettetné az állam a Burka Ferenc részére kifizetett 20 milliós kártalanítási összeget

Idõsebb Burka Ferenc és fia, ifjabb Burka Ferenc az ellenük emberölés bûntette miatt a Debreceni Fellebbviteli Fõügyészség által indított újbóli büntetõper határozathirdetésén a Debreceni Törvényszék tárgyalótermében 2017. június 7-én. A bíróság társtettesként elkövetett emberölés miatt 12, illetve 10 év fegyházbüntetésre ítélte a két férfit. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Belföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Burka Ferencet és fiát egy 1999-ben történt gyilkosság miatt ítélték el, majd felmentették őket, de később ismét elítélték. A felmentés után megnyert kártalanítási összeget most visszafizettetnék Burkával.

Burka Ferencet és fiát, ifjabb Burka Ferencet egy 1999-es gyilkosság miatt ítélték el. 2006-ban azonban a bíróság döntése szerint apa és fia ártatlanul ült előzetes letartóztatásban hat éven keresztül, amiért később minden idők legnagyobb kártalanítási összegének számító 20 millió forintos összeget nyertek. 2018-ban a törvényszék azonban mégis bűnösnek mondta ki a két férfit, az állam pedig visszaköveteli a kifizetett kártérítést – számolt be a Telex.

Soron kívül Csak találgatás: nincs még megegyezés a Liu-fivérek távozásáról

A tiszadadai férfi ügye lassan 22 éve húzódik. Az állam szerint Burka Ferenc “jogalap nélkül gazdagodott meg”, amikor a 2006-os döntés után pert indított fiával, és 20 millió forintos rekordkártérítést nyertek, de 2018-ban mégis elítélték őket.

Gyurcsó János 1999. március 5-ről 6-ra virradó éjjel vált gyilkosság áldozatává Újszentmargitán, és az üggyel kapcsolatban másnap le is tartóztatták Burka Ferencet és fiát, egy évre rá pedig meg is vádolták őket a férfi megölésével. A vád szerint apa és fia a gyilkosság előtti este együtt iszogatott Gyurcsó Jánossal, majd megpróbálták ellopni a tévéantennát arról a lakatlan házról, melynek őrzésével Gyurcsót bízták meg. A férfi azonban tetten érte a rablókat, akik agyonütötték az áldozatot és elmenekültek a helyszínről. 

A lap összefoglalója szerint az ügynek több buktatója volt, nevezetesen: a helyszínt alaposan összejárták a helyiek, még mielőtt a helyszínelés befejeződhetett volna; a rendőrkutya nem vezetett egyértelműen nyomra; sosem került elő a gyilkos fegyver; és sokáig az sem volt egyértelmű, hogy a gyilkosság egyik kulcsa az antenna, sokáig ugyanis arról sem tudtak, hogy az létezett. 

Az elsőfokú bíróság mindezek ellenére nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt elítélte Burka Ferencet és ifjabb Burka Ferencet, a másodfok azonban 2003-ban úgy látta, hogy az ügy hiányos és felderítetlen, és ezért az egész eljárást meg kell ismételni. A második eljárás 2005-ben indult, és a Debreceni Ítélőtábla 2006-ban mondta ki, hogy bizonyítottság hiányában a két vádlottat fel kell menteni. 

Burka Ferenc és fia ekkor már hat éve előzetes letartóztatásban volt. Miután szabadon bocsátották őket, pert indítottak az állam ellen, és Magyarország történetének legmagasabb összegű állami kártalanítását kapták meg, együttesen 45 millió forintot. 

A lap szerint mára egyetlen forint sem maradt az összegből, és most visszaköveteli az állam. Az ügy ugyanis nem zárult le – nyolc év után ismét beidézték az eredeti vádlottakat, mivel újabb bizonyítékok kerültek elő, és a Debreceni Ítélőtábla perújítást rendelt el. 

A rozsdás tévéantenna 14 év után került elő Tiszadada szélén, egy illegális hulladéklerakóban, és új bizonyítékként kezelték ifj. Burka Ferenc kisebbik fiának vallomását is, így 2016-ban már felmentett és kártalanított eredeti két vádlott ismét a vádlottak padján ült. A korábbi ítéletet hatályon kívül helyezték, majd 2018. szeptember 9-én – csaknem két évtizeddel a gyilkosság után – Burka Ferencet 9, ifj. Burka Ferencet pedig 7 év fegyházbüntetésre ítélték. 

Idősebb Burka Ferenc 2019 januárjában jelentkezett a hatóságoknál, hogy letöltse büntetése hátralévő részét, és még ma is ül, időközben ugyanis a bíróság kimondta, hogy feltételesen sem bocsátható szabadlábra. Zeke László, Burka ügyvédje elmondta, hogy a kártalanítás visszakövetelésével kapcsolatban azonban évekig semmi nem történt, majd védence idén januárban egy fizetési meghagyást kapott “a magyar államtól, hogy jogalap nélküli gazdagodás visszafizetése címén fizesse vissza az államnak a 20 millió forint kártalanítást.″

Az ügyvéd szerint az állam azonban kicsúszott a határidőből, hiszen azzal, hogy a büntetőügyben kimondták a két férfi bűnösségét, a kártalanítási perben is megnyílt a perújítás lehetősége, azonban ez csak a büntetőügyben hozott jogerős ítélettől számított hat hónapon belül történhet meg. Ez pedig már nyilvánvalóan régen lejárt, így kereseti ellenkérelmet adtak be, a tárgyalást pedig várhatóan hamarosan ki is tűzik.