Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
371,44 Ft
Euró
394,85 Ft
Font
462,13 Ft
Bitcoin
62,453 $

Fizetőssé tennének egy budapesti iskolát, akár 100-150 ezres tandíjat is bevezethetnek

Átvenné az államtól a budapesti Tamási Áron Általános Iskola és Gimnáziumot az alapítványi Gábor Dénes Egyetem, 2025-től pedig tandíj bevezetését is tervezik.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Csütörtökön, egy rendkívüli értekezleten tájékoztatták a szülőket arról, hogy idén szeptembertől átvenné a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium fenntartását az alapítványi működésű Gábor Dénes Egyetem (GDE) – értesült a Népszava. Az egyetem képviselői hangsúlyozták, hogy a fenntartóváltás feltétele a tanárok és a szülők támogatása, ám a szülőknek elküldött tájékoztató levélből arra is fény derült:

Azoknak az újonnan felvett diákoknak, akik jövő év őszétől kezdik meg tanulmányaikat az iskolában (első, illetve kilencedik évfolyamon), már tandíjat is kell fizetniük, amely havi 100-150 ezer forint közé eshet. De kedvezmény járhat a szociális háttér és a tanulmányi eredmények alapján. Továbbá egy új pedagógiai programot is kidolgoznának a tantestület bevonásával, 2025 szeptemberétől már e szerint oktatnának – derül ki a dokumentumból. Soron kívül Változékony időnk lesz szerdán, néhol jégdara és hózápor is lehet

A GDE által készített iskolakoncepció a honlapjukra is felkerült, eszerint a fenntartóváltás célja, hogy „tartalmi, módszertani és infrastrukturális megújulás által egy olyan XXI. századi, dinamikusan fejlődő és pezsgő életű” iskolát hozzanak létre, amely „innovatív pedagógiai módszerekkel és eszközparkkal, tanórán kívüli lehetőségek gazdag tárházával, lélekfejlesztő, életre nevelő és felkészítő felfogásával várja diákjait” – az iskola erősségeire és hagyományaira építve.

A lap megjegyzi, bár a Tamásinak elsősorban a nyelvoktatás az egyik erőssége, a szülőknek szóló tájékoztató szerint az elsősorban informatikai képzéseket indító GDE profiljából adódóan arra lehet számítani, hogy az iskola is eltolódik az informatika irányába. A szülőknek pedig hétfőtől számítva 15 napjuk lesz rá, hogy feltegyék a tervekkel kapcsolatos kérdéseiket, valamint jelezzék, egyetértenek-e a koncepcióval.

Ugyanakkor tény, hogy a végső döntést a köznevelésért is felelős Belügyminisztérium (BM) hozza majd meg. Mindemellett az egyik érintett szülő úgy fogalmazott, szerinte a Svábhegy közelében lévő állami iskolát azért tennék fizetőssé, mert a környéken sok tehetősebb család él, akiknek nem okozna gondot kifizetni a tandíjat. Míg mások szerint a GDE ajánlatában „nincs semmi különös”, amiért megérné tandíjat fizetni, egy körzetes iskolát privatizálni. A Népszava megkeresésére egyelőre a BM, a GDE és a Klebelsberg Központ (KK) sem reagált.