Dollár
420,05 Ft
Euró
419,39 Ft
Font
481,86 Ft
Bitcoin
20,247 $

Komolyabb béremelés a fővárosban, a BKV dolgozói örülhetnek

Frunza Lehel a BKV Dél-pesti telepén, ahol ózonos eljárással fertõtleníti az autóbuszok utasterét 2020. március 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Nagy Noel

2021. december 28. - 09:30

Az infláció miatt rendkívül fontos, hogy valamennyi szektorban béremelések történjenek, hogy a fizetések reálértéke ne csökkenjen.

A fővárosi működtetésű BKV-nál ez meg is fog történni, ugyanis egy 10.5 milliárd forintos összeget tettek félre csak a jövő évi béremelésekre – írja a Világgazdaság értesülései alapján a 24.hu.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

A gazdasági napilap tudomása szerint a BKV által foglalkoztatott mintegy 10 ezer dolgozónál úgynevezett általános bérnövekedés jön, amelynek mértéke nagyjából 15 százalékos lehet.

Ez már csak azért is szép szám, mert rekordmértékű bérnövekedést jelent és növelni fogja a bérek versenyképességét azáltal, hogy jóval nagyobb lesz az emelés, mint az infláció.

Tarlós István második ciklusában volt ehhez hasonló növekedés, akkoriban azonban megosztott volt a 15 százalék: 10 százalék ment minden dolgozó bérére, 5 százalék a bérfeszültség enyhítésére és a hiányszakmák pótlására.

A gazdasági lap szerint nem csak a BKV, hanem a legtöbb fővárosi tulajdonú vállalat dolgozója számíthat komolyabb béremelésre, ami 18 ezer munkavállalót fog érinteni. Erre a projektre a főváros 15 milliárdot tett félre, így mindenkinél 15 százalék emelés biztosítható.

A 24 megjegyzi, hogy ez a mérték a városvezetés és a bérszövetségbe tömörülő szakszervezetek idén nyáron aláírt, 3 évre szóló bérpolitikai megállapodásából következik, amely a minimálbér változás alapján kalkulálja az emelés nagyságát.

Ha ezt vesszük alapul, akkor a mostani béremelés némileg elmarad a minimálbérétől, ugyanis az csaknem 20 százalékkal fog emelkedni a bűvös, 200 ezer forintos bruttó összegre.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.