Már a fagyi sem a régi: brutális drágulás várható a gombócok áránál
Rengeteg tényező áll az áremelkedés mögött, minden valószínűség szerint csak az alacsonyabb áfakulcs segíthetne.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Pénzcenturmnak adott nyilatkozatában elmondta, a cukrászdák többsége sikeresen átvészelte az elmúlt időszakot.
A szakember ugyanakkor hozzátette, elviteles értékesítés nem idegen a cukrászdák számára, így életben tudtak maradni az üzletek. Tudnak olyan cukrászdákról is, amelyek végleg bezártak, de véleménye szerint a járvány lehetett az utolsó csepp a pohárban ezekben az esetekben.
Nagy segítséget jelentett, hogy a helyben készült ételek és italok elviteles értékesítésénél 5 százalékos áfakulcsot lehetett alkalmazni.
A jelenlegi szabályozásnál a tölcséres fagylaltot 27 százalékos áfával kell értékesíteni, ami szerint indokolatlanul nagy terhet jelent a cukrászdák, fagylaltozók működésénél, ezért próbáljuk elérni, hogy a helyben készült fagylalt tölcsérben történő értékesítésnél is lehessen alkalmazni az 5 százalékos kulcsot – közölte Erdélyi.
Az infláció, a forint gyengélkedése, a munkaerőhiány és az energiaköltségek növekedése mind éreztetik hatásukat. Erdélyi Balázs hangsúlyozta: az alapanyagárak folyamatosan emelkednek, hetente, sőt már lassan naponta más áron érkezik, ha érkezik termék, ugyanis sokszor akadozik az ellátás.
A tejtermékek 50-100 százalékkal lettek drágábbak, és emellett is sokszor nincs is elég tejszín, vagy vaj. Az energiaárak is a legtöbb helyen megháromszorozódtak, amit szintén nehéz kigazdálkodni – magyarázta a szakember, aki egyúttal kiemelte, tavaly 300-350 forint körül lehetett kapni a legtöbb helyen egy gombócot, ebben az évben az átlagos ár 400-450 forint körül várható.