Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,69 Ft
Euró
393,73 Ft
Font
457,51 Ft
Bitcoin
66,506 $

Újabb nyomós érv a brokkoli fogyasztására: a rákot és a stroke-ot is megelőzheti

Ausztrál kutatók szerint a brokkoliban lévő szulforafán több súlyos betegség, köztük a rák és a stroke kialakulásának kockázatát is képes lehet csökkenteni.

Fotó: Unsplash
Orvostudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő

A HVG a Science Alert cikke alapján azt írja, az ausztráliai Sydney Egyetem kutatói nemrég 23, a növényekben gyakran előforduló vegyületen végeztek laboratóriumi vizsgálatot, hogy kiderüljön, azok mennyire kötődnek a vérlemezkékhez. Mint ismert, a vérlemezkéknek kulcsfontosságú szerep jut a vérzés elállásában, bizonyos körülmények között azonban veszélyes vérrög is képződhet belőlük. Ha eltömítik az ereket és olyan kritikus területek nem jutnak akár csak egy kis ideig oxigénhez, mint az agy vagy a szív, az visszafordíthatatlan károsodást okozhat az embernek.

A szakértők eredményeiket az ACS Central Science című tudományos lapban publikálták, s mint kiderült, végül arra jutottak, hogy a keresztesvirágúak rendjébe tartozó zöldségekben, például a karfiolban és a brokkoliban előforduló anyag, a szulforafán (SFN) véralvadásgátló hatással rendelkezik – emelik ki. A vegyület egy ideje már kiemelt figyelmet kap tudományos körökben a rák megelőzésében, valamint a koleszterinszint csökkentésében betöltött szerepe miatt. Ám az SFN molekuláris szintű hatásának alapos elemzése kimutatta: Soron kívül Helyszíni fotókon a Vácnál történt baleset, teljes útzár az M2-es autóúton

Képes lassítani a vérlemezkék csomósodását és gátolni a vérrögképződést a PDIA6 nevű fehérje aktivitásának módosítása révén. A tudósok szerint emiatt megelőző szerként is használható olyan embereknél, akiknél magas a stroke kialakulásának kockázata. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy az SFN-t azoknál is lehetne kezelésként alkalmazni, akiknél vérrög képződött az agyban. A jelenlegi készítmény 20%-ban véd az agykárosodástól, ám az egereken végzett kísérletek azt mutatják, hogy az SFN esetében ez az arány 60%-os – részletezik.

Ez utóbbi kutatás egyelőre még korai szakaszban jár, de ha bebizonyosodik a kutatók felvetése, akkor az újabb nyomós érv lehet a brokkoli és a karfiol fogyasztása mellett – jegyzik meg a cikkben. Korábban arról is beszámoltunk, hogy egy kutatás szerint a marihuána fogyasztása (legyen szó akár cigarettába tekerésről, párologtatásról vagy egyéb formában történő bevitelről) jelentős mértékben növeli a szívroham és stroke kockázatát még azoknál az embereknél is, akik korábban nem szenvedtek szívbetegségben és nem éltek dohánytermékekkel.

A tanulmány megállapításai szerint a marihuánát rendszeresen használók körében 42%-kal magasabb a stroke és 25%-kal magasabb a szívroham kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztják. Ennek kapcsán Abra Jeffers, a Massachusetts General Hospital munkatársa és a tanulmány vezető szerzője kiemelte, ezen eredmények igazán fontosak, mert amíg a hagyományos dohányzás csökkenő tendenciát mutat, addig a kannabiszhasználat egyre elterjedtebbé válik. De ebben a cikkben azt is megírtuk, hogy csodával határos módon a rákot és a HIV-et is legyőzte egy amerikai férfi.

Csalás miatt folyik nyomozás az Exit Travel ellen, egy dühös ügyfél festékszóróval üzent a cégnek

Az Exit Travel dunaszerdahelyi irodájának ablakát dekorálta ki valaki egy egyértelmű üzenettel.

Érkezik egy újítás a Chrome-ba, sokan szeretni fogják

Számos fejlesztést kapott a böngésző az elmúlt időszakban, és most egy újabb, az időnként szinte mindenki által használt PDF-ek aláírásával kapcsolatos funkció bevezetése is várható.