Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

Korrupciós ügyben ítélt a brit kormány ellen egy bíróság

Karácsonyfa a londoni kormányfõi rezidencia, a Downing Street 10. elõtt 2021. december 27-én. A brit kormány karácsony után további szigorításokat tervez bevezetni a koronavírus omikron variánsának emelkedõ esetszáma miatt. MTI/EPA/Andy Rain
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Kimondta a szerdai nap folyamán a brit Felsőbíróság, hogy a kormány jogszerűtlenül járt el, amikor a „VIP sorként” elhíresült korrupciós ügyletben bizonyos cégeknek több millió fontos értékű szerződéseket ítélt meg.

A szóban forgó ügyletek főként a járvány elleni védekezésben, azon belül is az első hullám során használt védőfelszerelések beszállítása során merültek fel, ahol a kormány bizonyos cégeket mindenféle törvényes ok nélkül előnyben részesíthetett – írja az AP.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Két szervezet indított pert ezzel kapcsolatban a brit egészségügyi és szociális ellátási minisztérium ellen, amely során azt sérelmezték, hogy a kormány nem az alapján döntött beszállítók mellett, hogy milyen minőségű és mennyiségű terméket tudnak leszállítani, hanem az alapján, hogy kit ismertek.

Az állami szerződések pedig nem csekély összegre vonatkoztak, a PestFix nevű kártevőirtó vállalat például egy 340 millió fontos kontraktust kapott, míg az Ayanda Capital nevű hedge fund 252 millió fontos megállapodást.

Finola O’Farrell bíró megállapította, hogy a két vállalat előnyben részesítése jogszerűtlen volt, ám ezen előnyök csak az eljárás elején jelentek meg, a döntéshozatali szakaszban már nem volt szó kivételes bánásmódról.

A bíró szerint azonban ha a cégeket nem is vették volna előre a bírálandók sorában, akkor is az ő ajánlataikat részesítették volna előnyben, mert hatalmas mennyiségben tudtak volna már akkor is védőfelszereléseket biztosítani.

A pert indító egyik szervezet, a Good Law Project vezetője elmondta a döntést követően, hogy a kormány ezek alapján soha többé nem használhat fel egy közegészségügyi válságot arra, hogy az „ismerőseit gazdagítsa”.